Ranní přehled: 25/03/14; PMČR, ČEZ, Fortuna, makro

25.03.2014 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

PX: 990 bodů (-0.1% d/d); objem: 1 129 mil. Kč

Komentář trhu
Králem včerejší obchodní seance byl bezpochyby energetický gigant ČEZ, který si připsal úctyhodných 5,1 %. Za náhlým růstem stojí vyjádření ministra financí Andreje Babiše, který by rád viděl dividendový výplatní poměr z čistého zisku na hodnotě 100%, místo současného rozpětí 50-60 %. To by znamenalo výplatu téměř 66 Kč, resp. hrubý dividendový výnos na úrovni atraktivních 11.6% p.a. Pokud dojde ke shodě i na úrovni vládní koalice, může se ČEZ vrátit na čelní příčky oblíbenosti nejen domácích, ale i zahraničních investorů. Na opačném konci se opět držely finanční tituly, které tlačily dolů pokračující obavy nad vývojem na Ukrajině a některá špatná makro data z Evropy, USA i Číny. Akcie mediální skupiny CETV i nadále pokračovaly v poklesu vyvolaném budoucím ředěním podílů minoritních akcionářů a spotřebou volného cash flow na obsluhu dluhu společnosti.

ČEZ: Neutrální (Analytik: Bohumil Trampota)
Podle premiéra Sobotky, nesmí případná vyšší dividenda ČEZu ohrozit investice společnosti a případnou dostavbu jaderné elektrárny Temelín. O vyšší dividendě se ještě bude jednat na půdě vládní koalice. Sobotkovo vyjádření vnímáme jako zmírnění prohlášení ministra financí Babiše o 100% výplatě č.zisku ČEZu na dividendu za minulý rok. Akcie ve včerejším obchodování vzrostly silných o 5,1 % (569 Kč) podle našeho názoru v reakci na fakt, že ČEZ má prostor pro vyšší, než standardní výplatu dividendy. Dnes se tak po politické rétorice a snaze zmírnit původní prohlášení, můžeme na ČEZu dočkat rychlého vybírání zisků.

Fortuna: Neutrální (Analytik: MIlan Vaníček)
Od roku 2016 by měla začít platit novela loterijního zákona, která mimo jiné potenciálně přinese vyšší zdanění a legalizaci zahraničních internetových provozovatelů. Dle informací HN by novela měla přinést několik daňových pásem ze současného jednoho (20%). Nejvíce by se zvýšení mělo dotknout výherních automatů a naopak nejméně či vůbec sázkové a loterijní společnosti (Fortuna).
Úprava by rovněž měla přinést legalizaci zahraničních sázkových společností. Z pohledu Fortuny by se mohlo jednat spíše o neutrální informaci vzhledem k tomu, že v ČR tyto firmy stejně podnikají (relativně nízký dopad na zintenzivnění konkurence), a tudíž budou přinejmenším zachyceny v domácím daňovém systému. Mohou zde být naopak nastaveny některé faktory, které mohou takové podnikání relativně "ztížit". Daným příkladem je například nutnost zavedení kamenné pobočky na území ČR pro získání domácí licence. Takovýto případ bychom naopak vnímali pozitivně pro domácí subjekty.

PMČR: Pozitivní/neutrální (Analytik: Milan Vaníček))
Management společnosti navrhuje vyplatit hrubou dividendu ve výši 820 Kč/akcii, což je výše než námi očekávaných 749 Kč/akcii. Daná dividenda představuje 7,4% hrubý dividendový výnos. Součástí dividendy je rovněž 60 Kč/akcii z navrženého zrušení rezervního fondu, který již dle nové právní úpravy není nutné vytvářet. Zrušení rezervního fondu je pro nás překvapující a neuvažovali jsme jej do našeho odhadu dividendy. Bez tohoto vlivu by výše dividendy byla jen mírně nad naším odhadem. Z pohledu výše dividendy hodnotíme zprávu jako mírně pozitivní.

Vláda schválila přistoupení k fiskálnímu paktu (Analytik: Pert Sklenář)

Vláda včera schválila přistoupení České republiky k fiskálnímu paktu Evropské unie, který zemím platícím eurem stanovuje limity pro rozpočtovou politiku a výši zadlužení. Smlouvu bude nutné schválit v Parlamentu ústavní většinou, což vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně a Senátu je pravděpodobné. Přistoupení k fiskálnímu paktu je čistě symbolické a nebude mít žádný dopad na rozpočtovou politiku v ČR, protože pravidla paktu začnou platit až v okamžiku přijetí eura, což se minimálně v horizontu 5-6let nestane. Současná česká vláda neusiluje o vstup do eurozóny a ani žádná politická strana přijetí eura nemá jako prioritu. Proti přijetí eura je také drtivá většina veřejnosti.


Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE