Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD a ZLATA

26.03.2014 | , BOSSA
INVESTICE


Prezident Bundesbanky Jens Weidmannpřišel včera s odvážným prohlášením, když poznamenal směrem k Evropské centrální bance (ECB), že není od věci začít přemýšlet o zkupování aktiv komerčních bank. To by ve svém důsledku znamenalo evropské kvantitativní uvolňování (QE), které má své opodstatnění kvůli nízké inflaci. Zpráva není ani tak šokující z hlediska obsahové stránky, ale díky výrazné změně názoru Němců, kteří se dlouhodobě bránili takovémuto kroku. Weidmann, jenž je členem vedení ECB přiznal, že regulace pomocí úrokových sazeb má omezený rozsah, a proto je potřeba přemýšlet i o dalších možnostech. Weidmann rovněž připustil možnost snížení úrokových sazeb a sklouznutí s jejich hodnotami do negativního teritoria. Proti euru včera bojoval i komisař Tajani, který řekl, že hodnota kurzu EUR/USD – 1,40 není dobrá pro zahraniční obchod eurozóny.

Náladu na konci dne krotil šéf ECB Mario Draghi, který uvedl, že banka nebude měnit monetární politiku, dokud nebude mít více důkazů o hrozbě deflace. Navíc možnost deflace zatím nevykazuje ani spotřebitelské chování.

Významný člen FOMC Plosser v noci objasňoval slova své šéfky Fedu Yellen z minulého týdne. Podle něho není nic zautomatizováno a trhy by neměly spoléhat na 6měsíční lhůtu pro zvýšení úrokových sazeb po ukončení QE. Na obranu Yellenové připomněl, že na tiskové konferenci sice hovořila o 6 měsících, ale nezapomněla říci, že vše záleží na ekonomickém vývoji. Rovněž uvedl, že Fed nečekal, že trhy budou tak překvapené ze záměru zvýšení úrokových sazeb příští rok.

Po dvou ztrátových dnechsi včera napravovaly reputaci americké akcie. Lídrem se stal Dow Jones se ziskem 0,56 procent. S&P 500 expandovalo o 0,44 procenta a Nasdaq slavil 0,19 procentní zisk. Významně poklesla na trzích volatilita, když VIX spadl o 5,3 procenta na 14,29 bodu. Akciové indexy těžily hlavně z výborných dat spotřebitelské důvěry

V noci mluvil guvernér australské centrální banky (RBA) Glenn Stevens, který řekl, že slabší dolar pomohl minulý rok ekonomice. Tentokrát nevyjádřil obavy z posilující měny, jak u něj bývá zvykem, na což reagoval AUD pozitivně. Australský dolar rovněž těží z očekávání, že Čína podpoří svoji ekonomiku poté, co index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby dosáhl v pondělí již po třetí hodnoty menších než 50 bodů , což signalizuje kontrakci. Od Číny se čekají jak fiskální, tak monetární stimuly v podobě snížení povinných minimálních rezerv bank.

Japonsko přislíbilo uvolnění 10 biliónů jenů do září na podporu veřejno-prospěšných prací. Tyto prostředky mají kompenzovat efekt zvýšení daní, k nimž by mělo dojít příští měsíc. Na trzích se rovněž spekuluje o tom, že BOJ přistoupí k navýšení monetárních stimulů možná již v květnu. Takovýto krok by vedl k oslabení JPY a posílení Nikkei.

Možnost stimulů ze strany Číny a eurozóny, jak včera naznačil Jens Weidmann, podporují poptávku po rizikových aktivech.

Německá spotřebitelská důvěra Gfk zůstala v březnu vysoko na 8,5 bodech. Výsledek koresponduje s únorovými čísly, kdy si spotřebitelská důvěra vedla nejlépe od července 2007. Výzkum je prováděn mezi 2 000 respondenty.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

  • 10:00 Italské maloobchodní tržby
  • 13:30 Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA
  • 14:45 Index PMI služby USA
  • 22:45 Novozélandská obchodní bilance
     

EUR/USD stejně jako včera stojí před otestováním 100hodinového klouzavého průměru, jeho proražení by znovu otevřelo prostor ke spodní hraně rostoucího trendového kanálu. Najde-li cena na úrovni 1,3810 podporu, tak lze očekávat dosažení rezistence 1,3850.

GBP/USD se obchoduje v krátkodobém klesajícím trendovém kanálu a stále hrozí otestování odporu 1,6560 s proraženou trendovou linií. Dnešní seance se obejde bez důležitých britských dat a krátkodobý směr trhu by mohli dát až odpolední data z USA. Medvědí výhled mírně zhoršuje formující se kulaté dno, nicméně do setrvání v kanálu vydrží.

AUD/USD potvrdilo náš technický výhled, když napočtvrté zvládlo prorazit formaci rostoucího trojúhelníku. Trh se v asijské seanci dostal pod silný býčí tlak a chystá se atakovat Fibonacciho hladinu 50, dalším odporem po proražení je 0,9284. Technickou podporu mají nakupující na supportu 0,9131.

Zlato pokračuje v medvědím trendu a v současnosti koriguje předchozí propad pod support 1 325,00. V krátkodobém horizontu se počítá s dalším oslabením, to by mohlo přijít v případě proražení konsolidační „vlajky" nebo po korekčním pohybu směrem k Fibonacciho úrovni 23,6.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE