Ranking investičních fondů

27.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V únorovém Rankingu Analiz Online krátkodobé hodnocení obdrželo téměř 500 fondů, přičemž většina z nich působí natolik dlouho, aby jim bylo možno přiznat také ukazatele za posledních 36 měsíců.

Nejvyšším hodnocením v obou horizontech se může pochlubit 40 fondů, z toho 7 se v této skupině ocitlo poprvé za dobu sledování nebo se do ní vrátilo po krátké přestávce. Mezi nimi se ocitl také fond Templeton Euro High Yield Fund A (Acc) (EUR), spravující 1,15 mld. euro. Správci Patricia O'Connor a Piero del Monte investují přímo nebo nepřímo prostřednictvím fondů hlavně do vysoce výdělečných dluhopisů emitovaných evropskými společnostmi (v současné době hlavně italskými a britskými). Necelé dvacet procent aktiv tvoří cenné papíry amerických emitentů. V průběhu posledních 12 měsíců tento fond přinesl českým investorům zisk na úrovni +16,2 %.

20140327_analyzionline_1.jpg

Ke skupině fondů s nejvyšším hodnocením 5a v horizontu 12 měsíců se připojil také KBC Bonds Capital Fund C1 (Acc) (EUR). Ještě před několika měsíci se obě jeho hodnocení nacházela na nízké úrovni 2a. 12měsíční hodnocení začalo postupně růst od června, 3leté se následně zvýšilo na 3a v listopadu a na této úrovni se udržuje po celou dobu. Aktiva fondu jsou alokována do mezinárodních obligací nominovaných v euru. Ke konci roku 2013 gros portfolia tvořily státní dluhopisy, zejména Spojených států amerických (31 %), Japonska (18 %), Itálie (14 %) a Francie (13 %).

20140327_analyzionline_2.jpg

Únor byl přínosný také pro další dluhopisový fond - HSBC GIF - Global Emerging Markets Bond A (Acc) (USD). Jeho hodnocení v 12měsíčním horizontu se v posledních měsících udržovalo obvykle na úrovních 2a–3a, a v únoru skončilo na nejvyšším – 5a. Ačkoli za posledních 12 měsíců fond utrpěl ztrátu na úrovni -2,6%, byl tento výsledek oproti průměru lepší o téměř +3 procentní body. Správci prostředky umísťují po celém světě hlavně do trvale výnosných hodnot (například dluhopisů), emitovaných firmami sídlícími v zemích označovaných jako rozvíjející se trhy, denominovaných zejména v USD, jejichž emitentem nebo garantem jsou národní vlády, vládní agentury a nadnárodní organizace působící v těchto zemích. V současné době v portfoliu dominují cenné papíry společností tureckých, ruských, mexických a indonéských.

20140327_analyzionline_3.jpg

Celou analýzu si můžete stáhnout v odkazu pod článkem

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE