Firmy jdou na burzu, IPO roste

31.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Jak dokládá první letošní čtvrtletní studie EY Global IPO Trends, primární veřejné nabídky akcií (IPO) pokračují v úspěšném trendu nastartovaném na sklonku minulého roku a slibují velice dobrý rok.

V prvních třech měsících se uskutečnilo celkem 239 primárních úpisů, což je téměř o polovinu víc než za stejné období loňského roku, kdy proběhlo 163 IPO. Letošní IPO už zajistily kapitál ve výši přibližně 44,3 miliard amerických dolarů, tedy dokonce o 82 % víc než primární úpisy loňského prvního čtvrtletí se 24,4 miliardami amerických dolarů. Výsledky za první tři měsíce jsou díky tomu nejúspěšnější od roku 2011, a letošní leden zaznamenal se 101 IPO v hodnotě 18,5 miliard amerických dolarů dokonce nejlepší výsledek za poslední dekádu. Globální jedničkou je Asie, na kterou připadá sedm z dvacítky největších IPO letošního prvního čtvrtletí, včetně té největší s objemem 3,1 miliardy amerických dolarů, tedy lednového primárního úpisu společnosti HK Electric Investments Ltd na hongkongské burze.

IPO čeká letos skvělý rok

„Růst akciových indexů spolu se stabilnější ekonomickou situací vytvořil v prvním letošním čtvrtletí podmínky pro raketový start na trhu primárních úpisů,“ Peter Wells, vedoucí partner transakčního poradenství společnosti EY v České republice. „Věříme, že skvělý začátek je příslibem pro celou první polovinu roku 2014.”

Peter Wells, vedoucí partner transakčního poradenství společnosti EY v České republice, komentuje situaci v ČR a v regionu střední a východní Evropy: „Zájem o primární úpis na některé z regionálních burz mezi českými společnostmi stále trvá. Jejich nejčastějším motivem je potřeba získat finanční prostředky na další rozvoj nebo na akvizice, případně se jedná o akcionáře, kteří chtějí formou IPO ukončit svou investici. V poslední době se zprávy o možném vstupu na burzu objevily v souvislosti se společností Molitan, kterou vlastní polský výrobce polyuretanové pěny Organika. O primárním úpisu jako jedné z potenciálních strategických alternativ ale uvažují také Pivovary Lobkowicz, mediální skupina MAFRA, skupina Agrofert, která podniká v zemědělství, potravinářství a chemickém průmyslu, nebo výrobce mikroskopů Tescan.“

Peter Wells dodává: „Důvodem, proč naši domácí klienti s primární veřejnou nabídkou stále váhají, je nestabilita kapitálových trhů a nejistota, jestli optimální podmínky pro IPO, takzvané „IPO okno“, tedy zájem investorů o akcie čerstvých emitentů, budou trvat i v době, kdy se jejich emise uskuteční. Zažili jsme v minulosti v České republice případy, že společnost investovala značné úsilí do přípravy primárního úpisu, a když se měl uskutečnit, kapitálový trh byl „zavřený“. Proto je velice důležité, aby každá společnost, která o IPO uvažuje, měla i „plán B“. Alternativou k primárnímu úpisu může být prodej nebo částečný prodej strategickému partnerovi, vstup private equity firmy, neveřejný prodej akcií (tzv. private placement) nebo emise dluhopisů.“

IPO za první čtvrtletí 2014 podle ekonomických odvětví

Odvětví ekonomiky Počet transakcí Podíl na celkovém počtu v % Výnosy (v mil. USD) Podíl na celkových výnosech v %
Zdravotnictví

48


3 267

7,4%

Průmyslová výroba

34

14,2%

3 640

8,2%

Technologie

31

13,0%

6 451

14,6%

Materiálová výroba

23

9,6%

1 916

4,3%

Nemovitosti

18

7,5%

4 909

11,1%

Energetika

16

6,7%

7 877

17,8%

Média a zábavní průmysl

15

6,3%

3 904

8,8%

Spotřební zboží a služby

14

5,9%

3 051

6,9%

Maloobchod

14

5,9%

4 614

10,4%

Zboží běžné spotřeby

11

4,6%

1 467

3,3%

Finanční služby

11

4,6%

2 859

6,5%

Telekomunikace

4

1,7%

356

0,8%

Celkem

239

100,0%

44 312

100,0%

 

Nejvíc IPO umístili private equity a venture capital investoři

Hlavním motorem primárních emisí jsou letos zatím private equity a venture capital firmy. Z jejich investičních portfolií pocházela v prvním čtvrtletí celá třetina všech realizovaných IPO, ve Spojených státech to bylo dokonce 72 %, v regionu EMEIA (který zahrnuje Evropu, Blízký východ, Indii a Afriku) 26 %.

„Očekáváme, že private equity investoři budou nadále využívat příležitosti, které jim současná vyšší poptávka po IPO nabízí,“ říká Josef Dobřichovský, ředitel oddělení transakčního poradenství společnosti EY v České republice. „Potřebují se totiž zbavit starších investic, které mají ve svých portfoliích, a vytvořit zisky jednak pro své podílníky a jednak na nové investice.“

Znovuotevření čínských akciových trhů

Nejaktivnější byla v prvním letošním čtvrtletí Asie se 103 IPO v celkové hodnotě 16,9 miliard amerických dolarů. Na asijské burzy tak připadají přibližně dvě pětiny všech letošních primárních emisí, a to co do počtu (43 %) i co do získaného kapitálu (38 %).

„V Asii se letos dá očekávat velký počet primárních úpisů, především v souvislosti se znovuotevřením čínských burz. Na umístění je tam připraveno kolem 700 společností,“ říká Josef Dobřichovský. „V prvním čtvrtletí byla nejaktivnější kontinentální Čína, kde se uskutečnilo 44 nových úpisů v hodnotě 5,3 miliard amerických dolarů. I v dalších měsících budou mít investoři v Asii spoustu zajímavých příležitostí, a to nejen co se výběru geografického směřování investice týče, ale i odvětví ekonomiky a formy investice.“

Na Asii připadá sedm z dvacítky největších IPO letošního prvního čtvrtletí, včetně té největší s objemem 3,1 miliardy amerických dolarů, tedy lednového primárního úpisu společnosti HK Electric Investments Ltd na hongkongské burze. Japonské burzy si připsaly tři IPO z první dvacítky, šanghajská burza dvě a malajská jednu.

Solidní výsledky USA

Celosvětovou jedničkou v prvním čtvrtletí byla newyorská burza, která společně s technologickým burzovním trhem NASDAQ (světovou pětkou) realizovala 68 IPO v hodnotě 11,6 miliard amerických dolarů. I ve Spojených státech hrají rozhodující roli private equity a venture capital firmy, které umístily 72 % primárních úpisů a získaly 86 % kapitálu.

„Podobně jako v Evropě, i ve Spojených státech je atraktivní upisovací cena akcií spolu se solidními výsledky obchodování po primárním úpisu pro PE investory dobrou motivací, takže na společnosti ze svých portfolií tlačí, aby šly na burzu,“ říká Peter Wells.

Slibně se rozjíždějící americký kapitálový trh v současnosti láká emitenty z celého světa. Během prvního letošního čtvrtletí se na burzách v USA uskutečnilo 11 IPO zahraničních společností, které získaly kapitál v hodnotě 1,9 miliardy amerických dolarů, což představuje 16 % všech letošních amerických primárních úpisů. Dá se očekávat, že ve zbývajících měsících letošního roku bude tento podíl ještě vyšší. Připravuje se totiž celá řada velkých primárních úpisů přesahujících miliardu amerických dolarů, mimo jiné IPO společností Alibaba nebo JD.com.

„Pokud jde o jednotlivá odvětví ekonomiky, předpokládáme, že i v letošním roce budou nejaktivnější zdravotnické, technologické a energetické společnosti,“ říká Josef Dobřichovský. „Důvěra amerických investorů posílila, takže jsou ochotnější např. investovat do inovativních společností, které mají rizikovější profil, ale z dlouhodobého hlediska nabízí potenciál vyšší návratnosti.“

Velká Británie jedničkou v regionu EMEIA

V regionu EMEIA se v prvním čtvrtletí letošního roku uskutečnilo 58 primárních úpisů, které přinesly celkem 14,4 miliard amerických dolarů. Zatímco jejich počet se oproti stejnému čtvrtletí roku 2013 zvýšil pouze o 9 %, kapitálový výnos je o celých 108 % vyšší. Jedničkou je letos zatím Velká Británie. Na hlavním trhu londýnské burzy proběhlo 8 IPO v hodnotě 4,6 miliard amerických dolarů. Na trhu AIM, určeném malým a rychle rostoucím společnostem, bylo umístěno 16 IPO, které přinesly celkem 2 miliardy amerických dolarů. Velká Británie tak má 41% podíl, co do počtu IPO v regionu EMEIA, pokud jde o hodnotu získaného kapitálu, je to dokonce 45 %. Ceny akcií v Evropě rostou, což má pozitivní vliv na důvěru PE i korporátních investorů. Podobně optimistická nálada panuje díky dobrým loňským výsledkům i na blízkovýchodních a severoafrických trzích.

„Důvodem rostoucího zájmu investorů o akcie a primární úpisy v tomto regionu je přebytek likvidních prostředků a zvýšená poptávka po investicích s rizikovějším profilem,“ říká Josef Dobřichovský.

Nejvíce společností umístěných na burzu v regionu EMEIA v prvním letošním čtvrtletí pochází z maloobchodního sektoru. V dalších měsících se očekává aktivita v celé řadě odvětví, investoři budou mít nepochybně i nadále v oblibě technologické společnosti a osvědčené značky.

Výborné vyhlídky na druhé pololetí 2014

„Očekáváme, že i ve druhém letošním čtvrtletí a poté ve druhém pololetí bude pokračovat raketový růst, který primární úpisy nastartovaly na počátku roku,“ říká závěrem Peter Wells. „Přes některé špatné geopolitické zprávy jsou tu zdravé ekonomické základy, velký objem likvidity a spousta podniků, které jsou připraveny jít na burzu. Věříme, že v letošním roce bude aktivní celá řada geografických trhů i odvětví, nejen technologie, ale i nemovitosti, energetika a zdravotnictví.“

Zdroj: EY

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE