Pražská burza oslabila, ale cena akcií ČEZ dále rostla

27.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Pražská burza dnes mírně oslabila. Index PX klesl o 0,61 procenta na 996,32 bodu. Za poklesem stály zřejmě hlavně bankovní emise, akcie ČEZ dále rostly. Vyplývá to z výsledků burzy. Česká národní banka (ČNB) dnes opět rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v intervencích. Podle analytiků se takové rozhodnutí očekávalo, takže to kurz koruny příliš neovlivnilo.

Největší propad postihl cenné papíry mediální společnosti CME, které zlevnily o 7,91 procenta na 56,5 koruny. Více ale táhly burzu dolů pravděpodobně akcie Komerční banky a bankovní skupiny Erste, s nimiž se obchodovalo v několikanásobně větším objemu než s akciemi CME. Cenné papíry Komerční banky oslabily o 1,59 procenta na 4707 korun a akcie Erste o 1,23 procenta na 655,9 koruny.

"Akcie Komerční banky a Erste Bank klesly v souladu s vývojem evropského bankovního indexu," sdělil analytik Komerční banky Miroslav Frayer. "Evropské burzy dnes výraznější změny nezaznamenaly, když na starém kontinentu nebyla zveřejněna žádná makroekonomická data či události, které by trhy znatelněji zahýbaly," doplnil.

Pokles burzy zmírnilo posílení akcií energetické firmy ČEZ, jejichž cena rostla již šestý den v řadě. Cenné papíry ČEZ posílily v pondělí skokově o více než pět procent po slovech ministra financí Andreje Babiše (ANO) o vyšší dividendě. Dnes již zdražily pouze o 0,51 procenta na 587 korun. Nejvyšší růst si připsaly cenné papíry developera Orco, a to o 2,45 procenta na 33,4 koruny. Výrazně posilovala také těžební firma NWR, jejíž akcie zdražily o 1,31 procenta na 11,6 koruny.

Kurz české měny se příliš nezměnil, přestože dnes byly zveřejněny výsledky jednání bankovní rady ČNB. Centrální banka uvedla, že ponechá úrokové sazby beze změny a bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet korunu poblíž 27 Kč/EUR. "ČNB nedala koruně důvod k reakci. Informace, které bankovní rada po dnešním jednání poskytla, jsou plně v souladu s dosavadními prohlášeními jejích členů, žádné překvapení tedy nepřinášejí," uvedl analytik Tomáš Vlk z Patria Online.

Koruna do 17:30 oproti středečnímu závěru zpevnila k euru o pět haléřů na 27,40 Kč/EUR a k dolaru oslabila o čtyři haléře na 19,95 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na server Patria Online.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:30 Kč/EUR 27,45 27,40 Kč/USD 19,91 19,95

Zdroj: Patria Online

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK