Závěr týdne patří na EUR/USD býkům

31.03.2014 | , BOSSA
INVESTICE


Saldo britského běžného účtu zůstalo v nečekaně hlubokém deficitu. Poslední kvartál loňského roku ukázal ztrátu 22,4 miliard liber, což je sice zlepšení oproti třetímu kvartálu (-22,8 miliard), avšak zklamání v porovnání s ekonomickou predikcí (-14 miliard). Deficit je podle statistického úřadu způsoben poklesem příjmů ze zahraničních investic, které negativně ovlivnila silná libra. Jde tak o historické hodnoty ve 4. a 3. kvartálu 2013 deficitu běžného účtu v zemi od roku 1955, od kdy se publikuje srovnatelná statistika

Revize se tentokrát nedočkalo ostrovní HDP, které ve finální měření vykázalo mezikvartální 0,7 procentní růst, meziročně pak hospodářství expandovalo o 2,7 procenta. Korekci zažilo jen celkové HDP za rok 2013, to z původně reportovaných 1,8 procent kleslo na 1,7 procenta.

Revidované údaje firemních investic potvrdily ve 4. kvartále 2013 jejich nárůst o 2,4 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, což znamená, že britská ekonomika je tahaná nejen spotřebou, ale i investicemi, což je dobrým signálem ekonomického oživení země, které by mohlo mít dlouhodobý charakter.

Německá ekonomika dnes zveřejnila předstihový ukazatel inflace za měsíc březen. Index CPI meziročně v březnu vrostl o 1% procento ve srovnání s 1,24 procentním posílením v únoru. Ekonomové rovněž očekávali lepší výsledek, a to 1,1 procenta. Meziměsíčně inflace dosáhla 0,3 procentního růstu. Ve srovnání s očekáváními (0,4 procenta) a únorovým číslem (0,5 procenta), tak jasně vidíme klesající hodnoty. Euro na tyto informace reagovalo překvapivě posílením, kdy jasně odmítlo úroveň 1,37 a 100 denní průměr. V pondělí budou zveřejněna data inflace za celou eurozónu a ve čtvrtek zasedá Evropská centrální banka (ECB). Toto budou události, které rozhodnou o dalším osudu eura.

Spotřebitelské výdaje Američanů si v únoru polepšily podle očekávání o 0,3 procenta a potvrdily, že ekonomika nabírá sílu po mrazivém začátku roku. Negativní revize se dočkal lednový výsledek, když z původních 0,4 procent zbyla 0,2 procenta. Výdaje rostly hlavně díky útratám v sektoru služeb, speciálně se zvýšila poptávka po zdravotní péči a veřejných službách. Příjmy expandovaly shodně o 0,3 procenta a udržely tak lednové tempo. Jádrový index PCE, který je sledován americkým FEDem, posílil již tradičně o 0,1 procenta, meziročně pak poskočil o 1,1 procenta.

Americká spotřebitelská důvěra University of Michigan se po revizi dočkala nepatrného zvýšení o 0,1 bodu na 80,0 bodů. Pro trhy je tento výsledek mírným zklamáním, protože se počítalo s posílením až na 80,6 bodu. Index podnikatelských podmínek naopak oslabil z původních 96,1 bodu na 95,7 bodu.

EUR/USD prorazilo v průběhu dnešní seance dolů mířící trendovou linii a má namířeno k nedávno proražené podpoře (červená linie). Na této hladině existuje šance na vytvoření tzv. pullbacku, jelikož je vidět souběh s Fibonacciho úrovní 50 a 100hodinovým klouzavým průměrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE