Zlato prolomilo psychologickou hranici 1 300 dolarů

02.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Žlutý kov se v pátek 28. března dostal na své 6-ti týdenní minimum 1 288 dolarů/unci a to ve chvíli kdy se zlepšil výhled vývoje americké ekonomiky, posílil dolar a zvýšila se chuť více na trzích riskovat.

Cena jedné unce zlata spadla ze svého šestiměsíčního maxima téměř o 100 dolarů jako důsledek klesajícího geopolitického napětí, silných amerických ekonomických dat a vyjádření předsedkyně Federálního rezervního systému, Janet Yellen, že úrokové sazby by mohly v první polovině roku 2015 vzrůst. Právě nízké úrokové sazby, které byly nižší než míra inflace, byly důležitým faktorem, proč byly ceny žlutého kovu v uplynulých letech na vyšší úrovni.

20140401_zlato_1.jpg 

„Vzhledem k tomu, že geopolitické napětí poněkud polevilo a sentiment vůči zlatu se zlepšil po dobrých datech z USA, lze si jen stěží představit, že jsme došli do bodu, který představuje bezpečné útočiště,“ řekl analytik VTB Capital Andrey Kryuchenkov.

A ve své argumentaci pokračuje: "Dnes ráno jsme zaznamenali určitou cenovou podporu, která nastala po včerejším pádu, ale to je opravdu úzký záběr obchodování, a proto pokud se nám dnes nepodaří uzavřít zlato pod 1290 dolarů, mohli bychom být svědky konsolidace kolem této cenové úrovně před očekáváným čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky a příchozími daty z USA, zejména neagrárních mezd, které by měly být známy v pátek."

Ekonomické údaje ze čtvrtka ukázaly, že americká ekonomika rostla o něco rychleji, než se ve čtvrtém čtvrtletí odhadovalo. Zrak investorů bude proto nyní zaměřen na výsledky dat z neagrárního sektou USA a míry nezaměstnanosti, které by měly v pátek více napovědět o síle ekonomiky.

Vzhledem k nedávnému prudkému poklesu cen obchodníci očekávají nárůst poptávky po drahých kovech, avšak zůstávají stále opatrní, protože investoři se zdají být jistí, že cena zlata půjde směrem dolů. Není to případ pouze zlata či stříbra, ale také platiny.

Platina byla v pátek v 16 hodin 30 minut obchodována na hranici 1 404 dolarů/unci, což je oproti minulému týdnu, kdy platina atakovala hranici 1 440 dolarů/unci, značný pokles. Zatímco palladium získalo oproti minulému týdnu 1,8 procenta, v 16 hodin 30 minut se obchoduje za 774 dolarů/unci a to i přesto, že stávka horníků v Jižní Africe pokračuje již desátým týdnem.

"Ceny platiny budou na nižší úrovni s ohledem na závažnost situace v Jižní Africe," uvedla rafinérská společnost UBS.

"Očekáváme, že dodávky již v dubnu budou problematické. Platina v běžných cenách naznačuje, že trh zcela dobře nereflektuje tuto vážnou situaci, a proto jakýkoli náznak potíží producentů s plněním dodávek v příštích týdnech bude mít pravděpodobně značný cenový dopad."

Autor příspěvku: Jaroslav Křůpala, Zlaťáky.cz

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE