Těžba OPEC se v březnu vrátila pod dohodnutý limit

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. dubna (ČTK) - Těžba ropy v členských státech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v březnu klesla o 340.000 barelů a v průměru činila 29,72 milionu barelů denně. Dostala se tak na nejnižší úroveň od začátku letošního roku a zároveň se vrátila pod těžební limit 30 milionů barelů denně, na kterém se kartel dohodl v lednu 2012. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z ropných společností, představiteli OPEC a analytiky.

Těžba v zemích skupiny OPEC se v uplynulých šesti měsících nacházela nad dohodnutým limitem pouze v únoru. Limit přitom bývá běžně překračován v důsledku nedisciplinovanosti členských zemí tohoto kartelu.

Za březnovým poklesem produkce stojí nižší vývoz z Iráku, údržbářské práce na ropných polích v Angole a pokračující nepokoje v Libyi. Poklesu nezabránila ani vyšší těžba v Saúdské Arábii, která je největším producentem ropy v rámci OPEC.

Vzhledem k rostoucí těžbě mimo OPEC však podle analytiků nehrozí nedostatek ropy na trhu. "Silná nabídka bude pravděpodobně nadále tlačit ceny ropy dolů," poznamenal analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. Dodal však, že pokles cen by měly brzdit výpadky v dodávkách z Libye.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK