Dolar před páteční zprávou o nezaměstnanosti oslabuje

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. dubna (ČTK) - Dolar dnes na devizovém trhu oslabuje k euru i vůči koši měn. Investoři jsou nervózní před páteční důležitou zprávou o vývoji nezaměstnanosti za březen a téměř nereagovali na dnešní příznivou statistiku z USA. Ta ukázala, že růst aktivity v amerických továrnách zrychlil. Japonský jen klesl v reakci na zprávu japonské centrální banky o náladě ve zpracovatelském sektoru.

Kolem 18:30 SELČ euro vůči dolaru přidávalo 0,2 procenta na 1,3804 USD, k jenu bylo pevnější o 0,5 procenta a nacházelo se blízko 142,89 JPY. Dolar vůči jenu posiloval o 0,3 procenta na 103,52 JPY, nicméně dolarový index 0,1 procenta ztrácel a byl na 80,008 bodu.

Důvěra japonských firem se v průzkumu japonské centrální banky zvaném tankan za tři měsíce do března již páté čtvrtletí za sebou zlepšila. Tempo oživení však zpomalilo a nálada by měla v příštích čtvrtletích dál oslabit. Příčinou jsou podle agentury Reuters obavy z negativního dopadu růstu prodejní daně na ekonomický růst. Zpráva tak podpořila očekávání, že by centrální banka mohla dál uvolnit svou měnovou politiku.

Euro oživilo z pondělního minima vůči dolaru po údajích o inflaci v eurozóně. Inflace minulý měsíc klesla o půl procenta, většina analytiků však neočekává, že by Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek uvolnila měnovou politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK