Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD,NZD/USD a USD/CZK

04.04.2014 | , BOSSA
INVESTICE


Evropská centrální banka (ECB) včera nepřekvapila, když zachovala rekordně nízkou úrokovou sazbu na 0,25 procentech a naplnila tak většinový tržní konsensus. Pozornost však tradičně patřila až prezidentovi ECB Mariu Draghimu, který zodpovídal otázky novinářů na tiskové konferenci. Po měsících uklidňování konečně přiznal, že ECB bude muset bojovat s nízkou inflací. Dokonce padlo vyjádření, že vedení je připraveno udělat cokoliv, aby se vyhnulo deflaci, tedy použít i nekonvenčních monetárních nástrojů, jakými je program kvantitativního uvolňování, kdy by ECB zkupovala pomocí vytištěných peněz nová aktiva. Na této možnosti se navíc shodují všichni členové bankovní rady. Draghi celou situaci komentoval slovy: "Budeme sledovat vývoj cenové hladiny velmi pozorně a následně zvážíme všechna možná opatření. Rada ředitelů je jednotná v názoru na přijetí nekonvenčních řešení."

Euro po těchto slovech oslabilo proti americkému dolaru na nejnižší hodnoty od 27. února. Je však potřeba jednat, protože inflace se v březnu propadla na 0,5 procenta, takto nízko byla naposledy v období recese v roce 2009.

Chuť po americkém dolaru zpomalil překvapivý nárůst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ty vzrostly o 16 000 na 326 000, ekonomové přitom počítali s výsledkem kolem 317 000. 4týdenní pohyblivý průměr počtu žádostí posílil o 250 na 319 500. Počet dlouhodobě nezaměstnaných Američanů stoupl o 22 000 na 2,84 milionu. Dolaru nepřidalo ani nečekané zvýšení deficitu obchodní bilance. Rozdíl mezi exportem a importem vzrostl v únoru o 7,7 procenta na 42,3 miliardy dolarů. Jde tak o největší rozdíl od září loňského roku.

Sérii důležitých dat zakončilo posílení amerického indexu nákupních manažerů (PMI) Institutu pro řízení zásob (ISM) za sektor služeb. Meziměsíčně expandoval z 4letého minima 51,6 na 53,1 bodu. Predikce však počítala s dosažením až 53,5 bodu.

Akcie nevyužily volatilního čtvrtku a ve většině ztratily. Po 4denním růstu, tak smíšené výsledky zpráv přitlačily ceny dolů, nejvíce na to doplatil Nasdaq, který kontraktoval o 0,91 procenta. S menší ztrátou skončilo S&P 500, když propadlo o 0,11 procenta. Medvědům se vyhnul Dow Jones, který stagnoval. Američtí investoři se tak včera báli vstoupit do dlouhých pozic u historických maxim před dnešními klíčovými daty z trhu práce. Právě ty by podle všeho mohly rozhodnout o dalším osudu amerických akciových indexů. Nicméně očekávání od dnešních dat jsou velmi vysoké, u některých investičních firem se pohybují nad úrovni 200 000 nových prac. míst, a tak klidná seance nečeká akcie ani dnes. Klíčový NFP report z trhu práce USA by měl ukázat zisk 199 000 pracovních míst (mimo zemědělský sektor) za měsíc březen.

Německé průmyslové objednávky vzrostly v únoru mírně nad očekávání, když meziměsíčně expandovaly o 0,6 procenta. Negativní revize se dočkal lednový výsledek, který z původních 1,2 procent klesl na růst jen 0,1 procenta.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

  • 14:30 Kanadská nezaměstnanosti
  • 14:30 NFP report (počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor)
  • 14:30 Míra nezaměstnanosti v USA
  • 16:00 Kanadský Ivey PMI

= Pozor na volatilitu u USD/CAD

EUR/USD dosáhlo během včerejška důležitého intradenního cíle na kulatém čísle 1,37. V současnosti by mohl trh trpět vyčerpáním, po tak zásadní seanci jakou byl včerejšek. Nicméně ani dnes nelze vyloučit vysokou volatilitu, zveřejnění NFP reportu může přinést rychlý a výrazný pohyb jedním směrem. Z pohledu technické analýzy stále zůstává platný medvědí výhled, signál lze hledat na testování klesající linie na oscilátoru či při průrazu 1,37.

GBP/USD se odrazilo od rezistenční zóny 1,66, která je podpořena i dolů mířícím kanálem a Fibonacciho úrovní 61,8. Odtud by trh mohl pokračovat až na dno kanálu k supportu 1,6555. Technický výhled však dnes může tradičně vymazat překvapivý výsledek NFP reportu.

NZD/USD by dnes mohlo potvrdit změnu krátkodobého sentimentu, která nastala proražením nahoru mířící trendové linie. Už teď se trh nachází ve skryté medvědí divergenci a je otázkou, kdy se projeví první tlak na oslabení. Ideálně by trh mohl ještě v dopolední seanci posílit až k Fibonacciho úrovni 50, na které je vidět souběh s klouzavým průměrem 100 a následně začít oslabovat.

USD/CZK dotváří obrácenou formaci hlava-ramena, která v případě naplnění může poslat trh výrazně na sever. Další oslabení koruny by tak mohl započíst již dnešní NFP report, stalo by se tak v případě dobrého výsledku, přičemž by došlo proražení modré „neckline" úrovně. Cenová projekce ukazuje až na rezistenci 20,345.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE