Analýza trhu s plynem v USA

08.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


I přes boom těžby plynu z břidlic jsou USA stále čistými dovozci plynu. Situace by se podle odhadů EIA měla změnit až v roce 2017, kdy by produkce plynu v USA měla kompletně pokrýt domácí spotřebu.

Letošní zima byla obzvláště studená a zásoby plynu poklesly hluboce pod pětiletý průměr. Existují dokonce spekulace o tom, že ani při současných úrovních těžby nebudou producenti plynu schopni doplnit v dostatečné míře zásoby plynu do příští zimy.

Graf: Celkový objem zásob plynu v USA v miliardách kubických stop v porovnání se svými pětiletými maximy a minimy (Zdroj: EIA)

graf1_colosseum.jpg 

Podle EIA poroste produkce plynu v USA do roku 2030 o pouhých 12 %, přesto právě plyn je nejvíce rostoucí zdroj energie v tomto období. Do roku 2040 by měl jeho podíl na energetickém mixu v USA vzrůst podle EIA ze současných 31 % na 38 %. Obnovitelné zdroje energie by měly vzrůst ze současných 11 % na 12 %. Užití ostatních zdrojů energie by mělo podle projekcí EIA poklesnout.

Graf: Vývoj podílu jednotlivých zdrojů energie na celkové spotřebě s predikcí do roku 2040 (Zdroj: EIA)

graf2_colosseum.jpg 

V současné době existují žádosti na americkém ministerstvu energetiky požadující export plynu z USA v objemu více jak 60 procent současné produkce. Celkem se jedná přesně o 42 miliard kubických stop denně. Většina těchto žádostí byla již ministerstvem schválena. Hlavním důvodem je snaha dostat plyn na trhy v Japonsku, kde je plyn čtyřikrát dražší než v USA a na trhy EU, kde je plyn třikrát dražší. EU jako celek importovala denně pouze okolo 30 miliard kubických stop denně. Japonsko importuje okolo 12 miliard kubických stop denně.

Graf: Cena plynu v USA, EU a Japonsku v dolarech za milión britských termálních jednotek (Zdroj: World Bank)

graf3_colosseum.jpg 

Těžba z břidlic v USA je při současných cenových úrovních v USA nerentabilní a těžaři spoléhají pravě na export, jako na svoji záchranu. Export plynu by snížil světové ceny plynu a zvýšil by domácí ceny. EU se v rámci obchodních rozhovorů s USA snaží dosáhnout dohody, která by umožňovala dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG). Země střední Evropy chtějí spolupracovat s americkými energetickými společnostmi na vytvoření aliance, která by ve Washingtonu prosazovala uvolnění amerických omezení na vývoz plynu. Povolení exportu plynu do Evropy by znamenalo větší nezávislost na dovozu plynu z Ruska.

Španělsko v minulých letech investovalo do přepravy zkapalněného zemního plynu a vlastní 7 z 22 terminálů v Evropě, které tvoří až 36 procent kapacity pro přepravu LNG. Podle José Manuela Soria, španělského ministra průmyslu a energetiky, by země mohla okamžitě dodávat do Evropy až 10 procent současného objemu plynu, který je z Ruska transportován přes Ukrajinu. Výhledově by Španělsko mohlo dodávat až 50 procent. Rusko dodává do Evropy téměř třetinu spotřeby plynu a polovina z něj teče přes Ukrajinu.

V souvislosti s uvolňováním amerického exportu plynu by mělo dojít k nivelizaci amerických a světových cen. To by mohlo přinést investorům, kteří ve vhodnou chvíli nakoupí americký zemní plyn, zajímavé zisky.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE