Pokles nezaměstnanosti a další pozitivní záblesky na trhu práce

08.04.2014 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...Nezaměstnanost – březen
Míra nezaměstnanosti v březnu klesla o 3 desetiny na 8,3 %, když předchozí 2 měsíce stagnovala na historických maximech 8,6 %. Březnový pokles nezaměstnanosti byl o desetinku větší, než očekával trh a než odpovídalo standardně sezónnosti. Navíc ve struktuře přichází řada záblesků, že se situace na trhu práce začíná pomalu zlepšovat. Počet nových registrací (50,3 tis.) na úřadu práce zůstává stále průměrný, naopak razantně se změnila situace na straně odchodu z úřadů práce.
Předchozí 2 roky byl návrat nezaměstnaných z úřadu práce do zaměstnání permanentně podprůměrný a byl to hlavní odraz probíhající recese české ekonomiky. Ovšem v únoru se situace vrátila k normálu a březnový nástup do zaměstnání (49,2 tis.) je dokonce nejlepší výsledek pro březen v dostupné časové řadě do roku 1999. Situaci doplňuje i nárůst volných pracovních míst (na 40,8 tis. z 38,3 tis. v únoru). Oživení české ekonomiky, především růst průmyslu kolem 6-8 %, začíná vytvářet novou poptávku po pracovní síle.
V následujících 3 měsících by nezaměstnanost měla klesnout až na 7,5 % díky sezónnosti a oživení domácí ekonomiky. Průměrnou nezaměstnanost pro celý rok očekáváme kolem 7,9 %.

Autor článku

PETR SKLENÁŘ  

Články ze sekce: INVESTICE