Ceny ropy po datech z Číny zamířily dolů, trh sleduje Libyi

10.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zamířily dolů a cena severomořské ropy Brent se přiblížila hranici 107 dolarů (2100 Kč) za barel. Slabší statistika z Číny a zpráva Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na trzích posílily znepokojení, že růst celosvětové poptávky po této strategické surovině zpomaluje. Trhy zároveň čekají na důkazy o obnovení vývozu ropy z Libye.

Ropa Brent kolem 17:00 SELČ vykazovala pokles o zhruba třetinu dolaru na 107,62 USD za dolar. V předchozích dvou dnech přitom barel Brentu zdražil o více než dva dolary. Cena americké lehké ropy WTI dnes ve stejnou dobu klesla o 13 centů na 103,47 USD za barel.

Vývoz z Číny podle dnešních dat v březnu nečekaně klesl a snížil se již druhý měsíc za sebou. Prudce klesl i dovoz, což mezi investory prohlubuje obavy z oslabování tamního průmyslu a růstu této druhé největší světové ekonomiky.

OPEC v dnes zveřejněné zprávě snížil odhad letošní poptávky po své ropě. Zároveň ponechal beze změn svou prognózu letošního růstu světové poptávky, na rozdíl od předešlých měsíců, kdy prognózu tohoto růstu zlepšoval.

Trhy zároveň čekají na důkaz, že se zpátky na trhy dostane libyjská ropa poté, co tamní vláda s povstalci o víkendu dosáhla dohody o odblokování dvou přístavů. Libyjská státní ropná společnost dnes z nejvýchodněji položeného přístavu Marsá al-Haríka odvolala povolané jednotky. Ty ale zůstávají v nedávno otevřeném přístavu Az-Zúitína. Poté, co se nesplnily dřívější sliby o okamžitém obnovení libyjského vývozu, reaguje trh na zprávy ze země opatrněji, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 107,62 107,98 New York - Nymex WTI květen 103,47 103,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK