Shrnutí týdne: Dostupnost zlata na mezibankovním trhu klesá

11.04.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Index produkčních cen se v USA v březnu zvedl o 0,5 procenta a vzrostl nejvíce za posledních devět měsíců. Konsenzus analytiků byl v úrovni …

Index produkčních cen se v USA v březnu zvedl o 0,5 procenta a vzrostl nejvíce za posledních devět měsíců. Konsenzus analytiků byl v úrovni nepatrného růstu o 0,1 procento. Oproti únoru se jedná o zlepšení situace, kdy ceny klesaly 0,1 procentním tempem.

Cena zlata dostala ve středu značnou podporu díky zveřejnění zápisu z jednání FOMC, v kterém se píše, že někteří členové komise tvrdí, že očekávání ohledně rychlejšího zvedání úrokových měr v USA jsou přehnaná. Cena unce zlata vzrostla o 20 dolarů z úrovní okolo 1300 dolarů na 1320 dolarů. Americké akcie od středy naopak započaly korekci. Americký akciový index ztratil již téměř tři procenta. Americké desetileté dluhopisy naopak pokračovaly celý týden v posilování a zpráva Fedu jejich růst akcelerovala. Od 4. dubna posílily již o více jak 1,5 procenta.

Dvouměsíční zápůjční sazba na zlato GOFO se v pátek dostala do záporných hodnot, což značí snížení dostupnosti fyzického zlata na mezibankovním trhu. Objem kontraktů na Shanghai Gold Exchange klesl o 38 procent v porovnání s úrovněmi před třemi týdny. Čisté nákupní pozice hedgeových fondů a ostatních velkých spekulantů podle CFTC poklesly o 11 procent na 106 354 futures kontraktů a opcí v týdnu, který skončil 1. dubna, což je nejnižší hodnota od 18. února. Svoje nákupní pozice tedy redukovaly přesně v době cenového obratu zlata.


Trh s mědi směřuje k největšímu přebytku za posledních 13 let díky novým dodávkám, které míří na trh. Například Chile v současné době plánuje tento rok vyprodukovat rekordních 6 milionů tun. Kontrakt na měď s dodáním v květnu od počátku března oslabil o více jak 4 %.

Cena ropy Brent v uplynulém týdnu rostla v reakci na odložení obnovení dodávek z Libye. Karter OPEC, který produkuje více než 40 procent světové ropy, prohlásil, že přes nové dodávky ropy z Libye, Iráku a Iránu nezvýší svojí celkovou produkci. Generální tajemník kartelu OPEC uvedl, že vyjednávání s Irákem, který již v současné době produkuje nejvíce ropy za posledních 35 let a překročuje tak dohodnuté kvóty, je odloženo až na rok 2015. Libye má kapacitu podle kartelu zvednout svojí produkci až o 1 milión barelů denně. Iránu se zase daří díky spolupráci s Ruskem obcházet sankce, které na něj Západ uvalil kvůli jadernému programu. Příští setkání kartelu je plánováno na 11. června ve Vídni. Kartel předpokládá, že světová poptávka po ropě se tento rok zvedne o 1,1 miliónu barelů denně a že do konce roku udrží svojí produkci na úrovni 30 miliónů barelů denně. V současné době podle Bloombergu produkuje 30,3 miliónů barelů denně.

Futures kontrakty na pomerančový koncentrát prudko posílily. Současná dlouhodobá maxima jsou důsledkem onemocnění citrusů, tzv. zelenání citrusů, které tvrdě dopadlo na úrodu na Floridě. Tamní úroda pomerančů se kvůli tomu letos pravděpodobně zmenší až na téměř třicetiletá minima. Zelenání citrusů do jisté míry sužuje i brazilskou úrodu. Zde však nepomáhá ani nedostatek srážek.

Indie, druhý největší producent cukru na světě, bude pokračovat v příštím roce ve vývozech této komodity díky zásobám, které převyšují domácí poptávku. Dle vyjádření A. Verma, ředitele Indian Sugar Mills Association, se dodávky cukru pravděpodobně navýší z objemu 2 na 2,5 milionů metrických tun v hospodářském roce začínajícím 1. října. Pro farmáře v Indii je pěstování cukrové třtiny výdělečnější v porovnání s pěstováním rýže, pšenice, bavlny nebo sójových bobů. Cena cukru s dodáním v květnu na burze ICE futures U.S. od konce března oslabila o 3,9 %.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE