Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, USD/CHF, AUD/USD a CAD/CHF

15.04.2014 | , BOSSA
INVESTICE


Americké maloobchodní tržby dokázaly v březnu posílit nejvíce za posledních 18 měsíců a ukázaly, že největší ekonomika světa začíná po kruté zimě akcelerovat. V meziměsíčním srovnání došlo k expanzi o 1,1 procenta (nejvíce od září 2012) a oproti únoru tak zrychlily tempo o 0,4 procenta, ekonomické predikce počítaly pouze s 0,8 procentním růstem. Jádrové maloobchodní tržby, jež jsou očištěné o automobily, pohonné hmoty, stavební materiál a potraviny vzrostly o 0,8 procenta. Hnacím motorem celkových tržeb byl tentokrát prodej automobilů, který si polepšil meziměsíčně o 3,1 procenta. Pokles byl naměřen v sektoru elektroniky o 1,6 procenta a na čerpacích stanicích o 1,3 procenta.

Akciové trhy vstoupily úspěšně do nového týdne. Na americkém trhu se dařilo všem významný indexům. Nákupní sentiment nastartoval povedený výsledek maloobchodních tržeb a výborné hospodářské výsledky bankovního domu Citigroup, který tak napravil páteční zklamání JP Morgan. Nejvíce posílil Dow Jones, když uzavřel o 0,91 procenta výš. S&P 500 skončil v těsném závěsu s 0,82 procenty a na chvostu se včera ocitl Nasdaq s 0,57 procenty. Pozitivní nálada se přesunula i do Asie, kde japonský Nikkei přidal 0,62 procenta a uzavřel kousek pod 14 000 body. Nicméně pozitivní sentiment již nedorazil do Evropy, kde otevřely akciové indexy v mínusu.

V Evropě totiž ovlivňuje sentiment i zhoršující se situace na Ukrajině. Proruští ozbrojenci nerespektovali ultimátům ukrajinské vlády, aby založili zbraně, poté co ovládli policejní stanice a místní úřady na východě země. Ukrajinský vojáci dostali souhlas k zásahu proti nim. Ministři zahraničních osmadvacítky se včera v Lucemburku domluvili, že rozšíří seznam ruských osob, vůči kterým jsou uvalené sankce. Evropská unie tak chce Rusko potrestat za to, že se podle ní podílí na současných nepokojích na východě Ukrajiny. Nová opatření slibují i Spojené státy. Ukrajina uvažuje o referendu, v němž by se mohly jednotlivé části země vyjádřit, zdali chtějí zůstat součásti Ukrajiny.

Australská centrální banka (RBA) mírně zlepšila výhled na situaci na pracovním trhu a také na celkové hospodářství. To ukázal zápis z posledního jednání RBA, kde nedošlo k žádné zásadní změně v nastavené monetární politice. Úroková sazba by měla výhledově zůstat na 2,5 procentech a centrální banka ji v nejbližší době neplánuje změnit. Bankéři jsou si vědomi poklesu investic v těžařském sektoru a slabé domácí poptávky, avšak jiné části hospodářství vykazují zlepšující se stav. Banka rovněž zopakovala, že australský dolar je na historických maximech. Zítra ráno zveřejní svá data HDP za první čtvrtletí Čína, což bude klíčovým indikátorem asijské seance.

Britské maloobchodní prodeje klesly v březnu meziročně o 1,7 procenta. Na první pohled jde o nepříznivé číslo, nicméně distorzi z části způsobilo to, že letos jsou Velikonoce v dubnu a ne v březnu jako v loni. Z tohoto důvodu zaostal za loňským březnem prodej jídla a věcí do domácností. Nicméně výrazně posílil prodej oblečení. Dubnová data by měla pokles maloobchodních prodejů napravit.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

  • 10:30 Index spotřebitelských cen ve Velké Británii
  • 11:00 Německý ZEW index ekonomického sentimentu
  • 14:30 Kanadské prodeje výrobců
  • 14:30 Index spotřebitelských cen v USA
  • 14:30 Výrobní index Empire State
  • 14:45 Projev šéfky FEDu Yellen
  • 16:00 Index NAHB sentimentu stavitelů domů
  • 21:00 Projev člena FOMC Plossera


V dnešní seanci bude mít na EUR/USD klíčový vliv podpora na hladině 1,38 a středová linie červeného kanálu. Její proražení by otevřelo prostor k dalšímu propadu, tentokrát výhledově až k 1,3718. Negativní sentiment by změnila výrazně býčí reakce, která by mohla přinést návrat k maximům z minulého týdne a uzavření gapu.

USD/CHF začalo vyplňovat harmonickou formaci „býčí Cypher“, poté co zastavilo výprodej na Fibonacciho úrovni 78,6. Cílem tohoto pohybu by měla být Fibonacciho úroveň 61,8 pohybu CD. Rezistenci pak lze vidět ještě na Fibonacciho úrovni 38,2 CD.

AUD/USD se zastavilo u klíčové rezistence 0,9427 a čeká se na reakci na dvojnásobnou divergenci. Impulsem ke korekci by se stalo proražení strmé nahoru mířící trendové linie, které by mohlo vrátit trh k 0,9290. V dnešní seanci lze očekávat zvýšenou volatilitu na párech s americkým dolarem a průraz by se mohl objevit velmi brzy. Výhled by změnilo až silné proražení nad odpor, které by favorizovalo dosažení 0,9520.

CAD/CHF zastavilo propad na krátkodobé podpoře 0,7970 a vrací se zpátky k důležité rezistenci 0,8050. Tento pohyb nápadně připomíná tvorbu formace hlava-ramena, přičemž trh se nachází ve fázi pravého ramene. Tuto spekulaci podporuje i krytá medvědí divergence na oscilátoru.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE