Ropa se stahuje níže

15.04.2014 | , HighSky Brokers
INVESTICE



Ropa WTI ztrácí 0,6% d/d na 103,0. Cenu mohlo stlačit oznámení Íránu o jeho podstatně nižším exportu ropy než se čekalo. Evergreen jarní sezóny, nestabilita na Ukrajině, má další díl a trh neví, jaký na něj bude mít dopad. Jednání Ruska, Ukrajiny, USA a EU v Ženevě může rozpálený trh ochladit diplomatickým konsensem, může ale také přilít ropy do ohně vyostřením sankcí.



oil, denní komentář



Jarní sezóna a utlumení aktivity rafinérií by měly cenu táhnout dolů. Technicky trh stále naznačuje, že růstový trend nemusí být u konce. Trh po proražení obtížné rezistenční oblasti 101,3 – 102,2 ihned zaútočil na rezistence 103,4, 104,2, potažmo 105,2, které dočasně býčí tažení zastavují. I tak bez ohledu na geopolitické tlaky ovšem trh vykazuje dlouhodobé fundamentální i technické růstové signály a mohl by myslet – v tomto roce - na 107,2 či 112,2. Aby se tak stalo, bude trh spoléhat na podpory zmíněné oblasti 101,3 – 102,2, ale také regionu 98,8 – 99,8, případně 98,2 a 97,1 (obchodování pod touto úrovní by zřejmě akcelerovalo řádný průvan k 96,5, 96,1, případně oblasti 94,4 – 94,6 a 91,1).



oil, denní komentář



Trh dnes může načerpat inspiraci z makroekonomických informací: březnový index CPI/CPI bez cen potravin a energií (14.30 SEČ), dubnový index současných obecných ek. podmínek zpracovatelského průmyslu zprávy Empire State Fedu New Yorku (14.30 SEČ) a rovněž vystoupení šéfky Fedu Yellenová, která otevře konferenci Fedu Atlanty: Finanční trhy 2014. Čeká se pokračování trvaleji nízké inface a posílení stále však nízkého růstu ek. aktivity regionu. Fed v čele s Yellenovou v březnu na tomto setkání FOMC možná nečekaně přitvrdil jestřábí tón komentářů a výhledu. Yellenová ale překvapivě několik týdnů na to v jedné z prvních prezentací rétoriky, pohledů, preferencí a komunikace z pozice vedoucí bankéřky Fedu (která ale tematicky nenaznačovala komentář k aktuálnímu/budoucímu vývoji ekonomiky, finančních trhů či monetární politiky) do určité míry závěry Fedu popřela (např. tím, že cíle Fedu jsou ještě daleko). Komentáře produkčních mezer řešitelných expanzivní monetární politikou naznačily, že Fed má ještě velký prostor k podpoře ekonomiky. To konečně potvrzuje nízký růst produkčních stejně jako spotřebitelských cen v posledních kvartálech.



Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy I dluhopisy I akcie


Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE