Dolar po statistice z USA smazal své ztráty vůči euru

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. dubna (ČTK) - Americký dolar po nejnovější statistice ze Spojených států smazal své předchozí ztráty vůči euru. Japonský jen po komentáři ministra financí oslabuje.

V 17:50 SELČ kurz eura vůči dolaru zůstal téměř beze změny na 1,3813 USD. K jenu euro stouplo o 0,4 procenta na 141,32 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o půl procenta na 102,31 JPY.

Dolar dnes nejprve oslaboval vůči euru, poprvé po čtyřech dnech. Důvodem je očekávané vystoupení šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenové v Ekonomickém klubu v New Yorku. Očekává se, že Yellenová bude ve svém projevu umírněná a potvrdí předchozí komentáře Fedu, což je pro dolar spíše negativní.

Americká měna však své ztráty smazala po příznivé statistice. Průmyslová výroba ve Spojených státech v březnu proti předešlému měsíci vzrostla o 0,7 procenta, o něco rychleji, než se předpokládalo. Stoupla tak druhý měsíc po sobě, stejně jako produkce klíčového zpracovatelského průmyslu.

Japonský jen klesá v reakci na komentář japonského ministra financí o státním penzijním fondu. Investoři si jeho projev vysvětlili tak, že fond hodlá v budoucnosti nakupovat akcie na tokijské burze, což pomohlo vzhůru japonským akciím a naopak poslalo dolů jen, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK