IBM výsledky zklamalo a akcie v after-hours klesly přes 4 %

17.04.2014 | , Fio banka
INVESTICE


IBM již dva roky bojuje s klesajícími tržbami, když osmé čtvrtletí v řadě ohlásilo pokles prodejů. Za první kvartál dosáhlo tržeb...

...22,48 mld. dolarů (-3,9 %). Ziskovost přinesla ještě větší zklamání, když čistý zisk klesl na 2,38 mld. dolarů (-21 %!) neboli 2,29 dolaru na jednu akcii. Čistá zisková marže pak klesla ze 13 % na 10,6 %.

CEO paní Romettyová zdůrazňuje snahu o transformaci hlavní provozní činnosti do strategických růstových oblastí jako jsou cloudy a analýzy „velkých dat", kde společnost dosahuje mnohem vyšších marží. Tržby z cloudových řešení rostly o více než 50 % a na celkových tržbách se podílejí již z jedné desetiny. Naopak v hardwarové divizi, která také tvoří 10 % celkových tržeb, jsme svědky pokračujícího rapidního poklesu, když tržby v tomto segmentu klesly o 23 %. Odklon od prodeje hardwaru dokazuje i lednový prodej serverové divize do rukou Lenova. Nyní se spekuluje, že IBM hledá kupce i pro divizi polovodičů.

Pro celý rok 2014 IBM očekává zisk na akcii ve výši 17 dolarů.

Akcie (IBM) na výsledky v after-marketu reagovaly poklesem o 4,2 % k cenové hladině 188 dolarů. Za více než dva roky od příchodu CEO Romettyové v lednu 2012 akcie dokázaly posílit jen o 2 %.

Zdroj: IBM, Wall Street Journal


Martin Bernat
Fio banka, a.s.

Autor článku

Bernat Martin  

Články ze sekce: INVESTICE