Dolar po středečním projevu šéfky Fedu klesá

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. dubna (ČTK) - Americký dolar po středečním projevu šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenové klesá k euru a koši měn. Ztráty dolaru částečně smazala regionální statistika z USA. Objem obchodování je ale před začínajícími velikonočními svátky nízký.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3838 USD a k jenu stouplo o 0,1 procenta na 141,46 JPY. Dolar vůči jenu nepatrně oslabil o 0,02 procenta na 102,23 JPY. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních měn, klesl o 0,1 procenta na 79,700 bodu.

Dolar se dnes propadl i k britské libře, a to až na nejnižší hodnotu za čtyři a půl roku. Investoři po silných středečních údajích o zaměstnanosti a mzdách z Británie očekávají, že by britská centrální banka mohla začít zvyšovat úrokové sazby již v prvním čtvrtletí 2015, tedy dříve než Fed. Růst sazeb je pro měnu dané země příznivou zprávou.

Yellenová ve svém druhém veřejném vystoupení od doby, co se ujala funkce, vesměs zopakovala postoj, který Fed přijal na svém březnovém zasedání. Slíbila, že Fed bude držet úrokové sazby nízko i po ukončení programu nákupu dluhopisů, pokud inflace nedosáhne cíle Fedu a nezaměstnanost bude vyšší.

Dolar smazal část ztrát po zprávě o podnikatelské aktivitě v oblasti středního Atlantiku. Ta v dubnu výrazně zrychlila růst a překonala očekávání. Ministerstvo práce pak oznámilo, že počet žadatelů o práci v USA se drží blízko úrovně před recesí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK