Povelikonoční vybírání zisků

23.04.2014 | , Cyrrus
INVESTICE


Evropské i americké trhy se aktuálně pohybují mírně v červených číslech, nenavázaly tak na předchozí růstovou rally, protože investoři začali vybírat zisky.

Pozornost investorů se aktuálně ubírá k průběhu výsledkové sezóny v USA a k dění na Ukrajině. Americkým společnostem se v průměru daří reportovat dobrá čísla, což vede investory k tomu, aby korekcí na akciových trzích využívali k novým nákupům.

Přetrvávající napětí na Ukrajině vede investory k opatrnosti a blokuje další rozjezd trhů směrem vzhůru a překonání současných maxim.

Negativní sentiment se dnes projevil především na akciích z automobilového sektoru. Akcie Scania klesly o 4,4 % na dvouměsíční minima poté, co velký akcionář Alecta odmítl nabídku Volkswagenu (-1,23 %) na převzetí zbývajících akcií. Daimler (-0,97 %), BMW (-1,22 %) a Continental (-0,80 %) se pak svezly na výprodejové vlně. Ztrácí také akcie Pirelli (-0,7 %) v reakci na snížené doporučení od HSBC z overweight na neutral.

Ericsson odepisuje 4,5 % po výsledcích, které zaostaly za odhady. Dařilo se akciím společnosti Boeing (+1,91 %), která vyhlásila lepší výsledky na úrovni tržeb i čistého zisku. Boeing zároveň navýšil výhled celoročního zisku. Pozitivně překvapily i výsledky ManpowerGroup (+7,02 %), které výrazně překonaly odhady analytiků. Čistý zisk na akcii byl 0,86 USD při očekávání 0,69 USD. Tržby 4,90 mld. vs očekávání 4,83 mld. USD. Společnost zároveň zvýšila výhled zisku pro druhý kvartál. Dnes večer budou vyhlašovat výsledky společnosti Qualcom, Texas Instruments, Apple Comp. a Facebook.

Domnívám se, že po rychlém růstu akciových trhů může opět dojít ke krátkodobé technické korekci. Pokud se však současná krize na Ukrajině výrazně nezhorší, očekávám, že investoři této korekce znovu využijí k nákupům.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE