Cena ropy Brent klesla po zprávě o rekordním růstu zásob v USA

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. dubna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes klesla poté, co pravidelná týdenní zpráva ukázala, že zásoby této strategické suroviny ve Spojených státech stouply rekordně vysoko. Pokles ale zbrzdila pokračují krize na Ukrajině, která mezi investory v posledních měsících vyvolává obavy z narušení ruských dodávek ropy.

Cena Brentu dnes kolem 19:30 SELČ vykazovala pokles o zhruba pětinu dolaru lehce nad 109 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI naopak stoupla přibližně o pětinu dolaru na 101,94 USD za barel. V úterý, kdy vypršel kontrakt na květen, se přitom její cena propadla o více než dvě procenta, tedy nejvíce za skoro čtyři měsíce, napsala agentura Reuters.

Dnešní zpráva amerického úřadu EIA ukázala, že americké zásoby ropy minulý týden stouply na 397,6 milionu barelů, nejvýše od roku 1982, kdy se začaly provádět záznamy, a mnohem více, než čekali analytici. Trhy ale zvýšení očekávaly a cena americké ropy se po jejich zveřejnění vydala vzhůru. Nejníže za pět let totiž klesly zásoby ropy v klíčovém americkém ropném překladišti Cushing, což obvykle cenu americké ropy podporuje k růstu.

K růstu cen ropy přispívá i neklidná situace na Ukrajině, která dnes formálně ukončila velikonoční příměří s proruskými povstalci na východě země. Trhy se obávají, že Západ kvůli ukrajinské krizi může zpřísnit sankce vůči Rusku, které je druhým největším světovým vývozcem ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 109,09 109,27 New York - Nymex WTI červen 101,94 101,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK