Ceny ropy klesají, investoři realizují zisky

25.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají. Podle agentury Reuters investoři nyní nevidí vážnější riziko dalšího významnějšího stupňování napětí mezi Ukrajinou a Ruskem a současná rizika již do ceny ropy promítli. Rozhodli se proto vydělat na dosavadním růstu cen a ropu prodávali. Londýnská ropa je však stále na nejlepší cestě vykázat již třetí týdenní růst za sebou, což by bylo nejdelší růstové období od září.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:25 SELČ klesla o 86 centů na 109,47 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,2 dolaru na 100,74 dolaru za barel.

Válka slov mezi Ruskem, Ukrajinou a západními zeměmi pokračuje. Podle analytiků se však do ceny ropy již promítla riziková přirážka spojená s krizí. Investoři se proto před víkendem rozhodli vybírat zisky.

Zprávy o vývoji poptávky a nabídky na americkém trhu ukazují, že by ceny ropy mohly spíše klesat. Zásoby v zemi jsou na rekordních úrovních, těžba roste a ropa se nevyváží.

Částečnou podporou pro ropu Brent jsou zprávy z Libye. Ropné přístavy zde možná zůstanou zavřené déle, než se čekalo, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 109,47 110,33 New York - Nymex WTI červen 100,74 101,94

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK