Cena ropy zůstává kvůli novým sankcím proti Rusku vysoko

28.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zůstávají stabilní, severomořská ropa Brent se drží poblíž svého sedmitýdenního maxima nad 110 dolary za barel. Trh podpořilo další rozšíření amerických sankcí proti Rusku za jeho kroky v ukrajinské krizi.

Ropa Brent kolem 15:50 SELČ ztrácela 40 centů na 109,18 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu naopak stejným tempem posílila a dostala se na rovných 101 dolarů.

Spojené státy dnes uvalily nové sankce proti sedmi ruským představitelům, které spojují s ukrajinskou krizí, a proti 17 ruským společnostem, které jsou s potrestanými hodnostáři spojeny. Mezi potrestanými činiteli je někdejší vicepremiér a Putinova pravá ruka Igor Sečin, který je nyní šéfem ropného koncernu Rosněfť.

Washington sdělil, že se svými spojenci zvažuje další kolo sankcí, které by měly být zaměřeny na celá ekonomická odvětví, pravděpodobně na bankovnictví a obranu. Rozšíření protiruských sankcí dnes ohlásila také Evropská unie.

Tlak na růst cen ropy zmírnily informace, podle nichž Libye brzy opět otevře menší ropný přístav Az-Zúitína na východě Libye, který osm měsíců blokovali povstalci. Provoz ze čtyř zablokovaných terminálů zatím obnovil pouze přístav Marsá al-Haríka v Tobruku a znovuotevření dalších přístavů provázejí průtahy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 109,18 109,58 New York - Nymex WTI červen 101,00 100,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK