Dolar po zprávě o růstu zaměstnanosti v USA výrazně zpevňuje

02.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. května (ČTK) - Americký dolar dnes výrazně zpevnil vůči všem hlavním měnám. Podpořila jej odpolední zpráva, která ukázala překvapivě výrazné oživení amerického trhu páce.

Dolar proti euru posílil o 0,4 procenta na 1,3815 USD a vůči japonskému jenu zpevnil o 0,5 procenta na 102,80 JPY. Dolarový index proti koši šesti měn stoupl o 0,4 procenta na 79,827 bodu a vymanil se ze čtvrtečního třítýdenního minima.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v dubnu na 6,3 procenta a sestoupila na minimum za pět a půl roku. Americký trh práce zrychlil tvorbu pracovních míst na zhruba 288.000, což bylo nejrychlejší tempo za více než dva roky. Údaje naznačily, že aktivita největší světové ekonomiky na počátku druhého čtvrtletí výrazně oživuje.

Devizový trh sleduje vývoj americké ekonomiky, aby odhadl, kdy začne centrální banka (Fed) zvyšovat nynější nulové úrokové sazby. "Fed to udrží na cestě omezování měnové stimulace a k prvnímu zvýšení sazeb v roce 2015," řekl agentuře Reuters Anthony Valeri z firmy LPL Financial v San Diegu.

Hlavní měny zatím příliš nereagovaly na dramatický vývoj na Ukrajině. Ukrajinské síly utočí ve východoukrajinském Slavjansku proti proruským vzbouřencům a Rusko kvůli tomu požádalo o svolání mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK