Americké akcie neudržely zisky, oslabila je Ukrajina

02.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Americké akcie dnes přišly o počáteční mírné přírůstky, kterých dosáhly díky překvapivě silným údajům z domácího trhu práce, a uzavřely celkově úspěšný týden mírným poklesem. Vliv údajů o zaměstnanosti smazala eskalace napětí na Ukrajině a sesuv akcií farmaceutického sektoru.

Dow Jones v závěru klesl o 0,28 procenta na 16.512,89 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 zeslábl o 0,13 procenta na 1881,14 bodu. Index technologického trhu Nasdaq skončil na 4123,90 bodu se ztrátou 0,09 procenta.

Díky silnému růstu z prvních tří dní týdne ale hlavní indexy za celý týden výrazně získaly. Dow Jones i S&P posílily o 0,9 procenta, Nasdaq přidal proti minulému pátku 1,2 procenta.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v dubnu na 6,3 procenta a sestoupila na minimum za pět a půl roku. Americký trh práce vytvořil zhruba 288.000 míst, což bylo nejvíc za více než dva roky.

Nadšení ze silných hlavních čísel ale podkopaly další údaje, které ukázaly prudký nárůst počtu lidí, kteří vzdali hledání práce, a stagnaci mezd. Trh také oslabily horší výsledky některých firem a pokles akcií farmaceutického sektoru v reakci na to, že britská AstraZeneca odmítla zlepšenou nabídku amerického gigantu Pfizer.

Během dne také začaly na finanční trhy doléhat zprávy z Ukrajiny. Ukrajinské síly utočily ve východoukrajinském Slavjansku proti proruským vzbouřencům a boje si vyžádaly padlé na obou stranách. Moskva obvinila Kyjev, že útokem zmařil naděje na urovnání krize a Rusko kvůli tomu požádalo o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. V Oděse pak večer zahynulo nejméně 31 lidí při požáru budovy odborů, který vypukl v důsledku potyček mezi proruskými a ukrajinskými demonstranty.

Dolar na devizovém trhu po zprávě o překvapivě výrazném oživení amerického trhu práce výrazně zpevnil, avšak jen dočasně. Později zisky ztratil, protože bližší pohled na údaje ukázal, že celkově je trh nadále slabý.

Dolar proti euru posílil během dne až o 0,4 procenta na 1,3815 USD, uzavřel ale zhruba na čtvrteční úrovni 1,3868 USD. Vůči japonskému jenu po půlprocentním vzestupu rovněž klesl zpět na 102,22 JPY. Dolarový index ke koši šesti měn nakonec oslabil o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK