Ceny ropy po zprávě o poklesu zásob v USA rostou

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Cena americké ropy dnes po zprávě o vývoji zásob v USA vzrostla o více než jedno procento. Růst severomořské ropy však zbrzdilo Rusko, které vyzvalo ukrajinské separatisty na východě země, aby odložili referenda o nezávislosti plánovaná na neděli.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:50 SELČ vzrostla o 39 centů na 107,45 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,14 dolaru na 100,64 dolaru za barel.

Americký vládní úřad pro energetické informace EIA dnes uvedl, že zásoby ropy minulý týden kvůli nižšímu dovozu klesly o 1,8 milionu barelů. EIA tak potvrdila úterní zprávu ropného institutu API.

Naopak růst ceny ropy Brent zbrzdil ruský prezident Vladimir Putin. Ten vyzval ukrajinské separatisty, aby odložili referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti, plánovaná na tuto neděli. Separatisté v první reakci slíbili, že návrh zváží. Rozhodnout se chtějí ve čtvrtek. Zpráva je signálem možného zmírnění krize.

Situace na Ukrajině sice zatím vážněji nenarušila dodávky ropy a plynu. Obchodníci a analytici však upozorňují, že přetrvávají rizika, že USA a EU by se mohly začít svými sankcemi zaměřovat i na ruský energetický průmysl nebo že Moskva omezí vývoz.

Naopak růst ceny Brentu podporuje dále napětí v Libyi. Povstalci zde dále okupují ropné přístavy na východě země, což znemožňuje vývoz ropy, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 107,45 107,06 New York - Nymex WTI červen 100,64 99,50

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK