Euro se vzpamatovává po ECB

12.05.2014 | , HighSky Brokers
INVESTICE



Euro stagnuje na úrovních konce minulého týdne 1,376. Obchodování je poznamenáno minulým týdnem, kdy euro propadlo po komentářích prezidenta ECB Draghiho. Ty naznačily podíl silného eura na slabé inflaci eurozóny a také záměr tento vývoj změnit. Propad posledních dnů vykresluje další možnou slabost eura, narušení dlouhodobých růstových formací a tak i významnější trendový obrat. Teprve konkrétní činy, zřejmě v červnu, ať už půjde o navýšení monetární expanze či intervence ale rozhodnou, zda-li dojde k obratu trendu či nikoliv. Na podzim podobné signály ECB změnu dlouhodobého trendu EUR/USD neznamenaly.



eurusd, denní komentář



Euro od roku 2012 drží solidní a nadějný technický rámec -  středně a dlouhodobý růstový trend je vyztužen 3/4letou podpůrnou linií. Tu sice trh posledními dny narušil, stále je ale chrání podpůrná zóna 1,367 – 1,373. Tyto podpory jsou zásadní pro stanovení střednědobého a dlouhodobého výhledu.  Výraznější dlouhodobější obrat by ale znamenalo teprve případné narušení 1,347. Pro obnovení růstového momentu trh potřebuje znovu získat oblast 1,377 – 1,383. Pak by se mohl pokusit  opět vyzvat rezistenci 1,398 s rozsáhlým prostorem nad 1,4 (prvotní cíle 1,412 a 1,425).



eurusd, denní komentář



Mezi klíčové ek. události týdne patří z Eurozóny zítřejší květnový index ZEW sentimentu ek. očekávání respektive HDP SRN, Francie či Eurozóny za první čtvrtletí (čtvrtek), z USA pak dubnové maloobchodní tržby/maloobchodní tržby bez prodeje automobilů (úterý), index PPI/PPI bez cen potravin a energií (středa), index CPI/CPI bez cen potravin a energií (čtvrtek) a ve čtvrtek též květnové regionální informace ek. aktivity: index současných obecných ek. podmínek zpracovatelského průmyslu zprávy Empire State Fedu New Yorku respektive index současných obecných ekonomických podmínek zpracovatelského průmyslu Fedu Philadelphia. Trh čeká pokles sentimetu očekávání Eurozóny, ale také postupné posílení růstu ekonomiky třeba v případě Německa či  Eurozóny. Spotřebitelská poptávka USA po chladné zimě opět zrychlila růst, podobné informace poskytují též regionální ukazatele ek. aktivity. Výrobní i spotřebitelské ceny USA rostou stále slabě.



Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy I dluhopisy I akcie


Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE