Deutsche Post: Predikce hospodářských výsledků za 1Q 2014

14.05.2014 | , Cyrrus
INVESTICE


Jedním z nejdůležitějších témat nadcházejících výsledků by měl být průběh snižování centrálních nákladů, které management oznámil minulý rok. Ty by se letos měly dostat pod 400 mil. EUR. Z tržních odhadů lze vyčíst, že konsenzus nepočítá s takovým poklesem, proto na straně nákladů není nereálné očekávat pozitivní překvapení.

Tržní konsenzus počítá s 8% růstem provozního zisku a 4% růstem tržeb až na 13,9 mld EUR. Největší příspěvek by měla přinést nejziskovější divize pošta/e-commerce s tržbami 3,9 mld EUR (EBIT 400 mil. EUR). V těsném závěsu by měla být divize přepravy DHL (tržby 3,8 mld EUR, EBIT 90 mil EUR).

Vzhledem k revizi výhledů na letošní rok před třemi měsíci je další revize nepravděpodobná. Negativním rizikem je nesplnění úsporných plánů a teoretický prodej části podílu státní německou bankou KfW (to by ovšem nemělo být předmětem těchto výsledků). Naopak nejvýznamnějším pozitivním rizikem je lepší výkonnost DHL (vyšší globální přepravní aktivita související s rostoucí globální ekonomikou). Dalším faktorem, který by potenciálně mohl mít vliv na cenu akcie, je výkonnost divize e-commerce, což je divize, na které chce Deutsche Post do budoucna stavět.

Úsporný režim, ve kterém se Deutsche Post nachází, přináší značný potenciál k navýšení dividendy. Již během výsledků za 4Q navržená dividenda překonala odhady trhu (0,8 EUR vs očekávání 0,76 EUR) a pokud se firmě podaří plnit plán snižování nákladů a tedy vylepšení volného peněžního toku, budoucí navýšení dividendy se jeví jako reálné.

Celá predikce ke stažení zde zde

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE