Ropa se po vzestupu stabilizovala, dál ji podporuje Ukrajina

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. května (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes stabilizovaly na vysokých úrovních, kam se dostaly v minulých dnech. Trh nadále podporuje ukrajinská krize a známky rostoucího napětí kolem dodávek.

Cena severomořské ropy Brent před 17:00 SELČ získávala několik centů a pohybovala se kolem 110,25 dolaru za barel, což je maximum za tři týdny. Americká lehká ropa WTI naopak z více než třítýdenního vrcholu oslabila o 70 centů na 101,67 USD.

Neochota prozatímních ukrajinských vůdců jednat s východoukrajinskými povstalci o větší autonomii oblasti vyvolává pochybnosti o účinnosti kroků, které mají zmírnit krizi v zemi, řekli analytici agentuře Reuters. Příští týden se mají setkat zástupci Ruska a Evropské unie k jednáním o cenách a dodávkách plynu pro Ukrajinu. Investoři se obávají, že Rusko by mohlo v létě kvůli Ukrajině omezit dodávky plynu, a dokonce i ropy na evropský trh.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v dnešní měsíční zprávě uvedla, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude muset ve druhé polovině letošního roku výrazně zvýšit těžbu. Jen tak podle ní bude schopna uspokojit rostoucí světovou poptávku.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 110,25 110,19 New York - Nymex WTI červen 101,67 102,37

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK