Dubnové výsledky investičních fondů

20.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Více než 70 % investičních fondů uzavřelo měsíc duben s kladnou výkonností. Zároveň ze 40 průměrů, které zjišťujeme v rámci měsíční analýzy, bylo ziskových 26. Pozitivní, ačkoliv nevýrazný vliv na výsledky fondů denominovaných v EUR, mělo posílení této měny vůči české koruně o +0,05%. U fondů denominovaných v amerických dolarech se na jejich výsledcích naopak negativně projevilo oslabení měny o -0,8%.

Hlavní světové indexy, po slabém březnu na kapitálovém trhu, zaznamenaly v dubnu nepatrný růst. V měsíčním srovnání se lépe dařilo trhům v Evropě a USA, které navzdory korekci dokázaly smazat ztrátu, a hodnota jejich hlavních indexů se zastavila nepatrně výše než na konci března. Index S&P 500 dosáhl na počátku měsíce nového maxima a přiblížil se k hranici 1 900 bodů, nakonec uzavřel měsíc růstem v hodnotě +0,6% (v USD). Na rozvíjejících se trzích panovala proměnlivá situace. Nezpochybnitelným lídrem byla turecká burza, jejíž hlavní index zakončil měsíc růstem ve výši +5,9%. Fondy investující v Turecku ovládly přední místa dubnové výsledkové listiny. Nejvyššího výnosu z nich dosáhl fond KBC Equity Fund – Turkey A (Acc) (TRY), a to ve výši +8,2%.

Od určité doby můžeme u výsledků na akciových trzích sledovat změnu v sektoru, kterému se v minulém roce příliš nedařilo, konkrétně energetickým a petrochemickým společnostem. Nejvyšší průměrnou výkonnost ze čtyřiceti skupin fondů vykázaly akciové fondy energetického sektoru, které vydělaly průměrně +3,4%. Několik zástupců této skupiny se objevilo také v přehledu 10 nejziskovějších investic za měsíc duben.

20140520_1.jpg

Kromě Turecka se mezi rozvíjejícími se trhy výrazně projevila také burza v Brazílii, která navázala na odraz z posledních týdnů a uzavřela duben s více než dvouprocentním růstem. Dobrou atmosféru na burze v Sao Paulo podporují očekávání investorů, že světová ekonomika přejde brzy do inflační fáze, což bude příznivé pro země, ve kterých prvořadou roli v ekonomickém rozvoji hrají suroviny. Průměrný výsledek akciových fondů Latinské Ameriky byl +1,9%. Podobně jako o měsíc dříve se v dubnu nejhůře dařilo ruskému trhu, který ztratil téměř -6%, a to především kvůli událostem na Ukrajině. Všechny fondy z této skupiny dosáhly ztráty, která činila průměrně -4,9% a od počátku už v součtu překročila -20%. Na nižších hodnotách než o měsíc dříve zakončily duben také hlavní asijské burzy, čínský Shanghai Composite ztrácel -0,3% a japonský Nikkei dokonce -3,5%.

20140520_2.jpg

Minulý měsíc byl úspěšný pro investory do dluhopisových fondů. Návrat pozitivního sentimentu na trh státních dluhopisů byl viditelný na většině evropských trhů, a to kvůli spekulaci o možnosti spuštění programu nákupu aktiv po vzoru amerického QE3 Evropskou centrální bankou a zavedení záporných úrokových sazeb. Na vlně těchto očekávání rostly státní dluhopisy v eurozóně, na čemž vydělaly také periferní evropské trhy. Hodnota dluhopisů rostla téměř ve všech státech tohoto regionu, včetně České republiky, Polska, Maďarska nebo Turecka. Úroková sazba českých 10letých dluhopisů klesla o -33 bazických bodů na 1,88%.

Z celkového počtu více než 250 dluhopisových fondů dosáhlo v dubnu minimálního výnosu 1,0% až čtyřicet z nich. Nejvíce vydělali majitelé Aberdeen Global - Brazil Bond Fund A2 (Acc) (USD) a Fidelity Funds - Emerging Markets Inflation-linked Bond Fund A (Acc) (EUR), jejichž podílové jednotky získaly +1,78%. Mezi produkty denominovanými v domácí měně se významněji dařilo fondu Conseq Invest - New Europe Bond Fund D (Dis) (CZK), který vydělal +1,67%.

Ze čtrnácti skupin dluhopisových fondů dosáhly v dubnu nejvyšší průměrné výkonnosti evropské fondy korporátních dluhopisů a státních dluhopisů, která činila +0,9%. Nejvyššího výnosu v první skupině dosáhl fond Parvest - Bond Euro Corporate A (Acc) (EUR), který získal +1,3%, a ve druhé se lídrem stal fond ESPA BOND DANUBIA VT (Acc) (CZK), a to s výnosem +1,3%. Ve srovnání s tím hůře dopadly fondy, které investují globálně do vysoce úročených dluhopisů a do cenných papírů s krátkodobou splatností.

20140520_3.jpg

Odrazem proměnlivé nálady na kapitálovém trhu a dobré atmosféry na trhu dluhopisů jsou výsledky smíšených fondů, které se soustřeďují v různém poměru na dvě nejdůležitější skupiny aktiv (akcie a dluhopisy). Ačkoliv se téměř jedné třetině těchto fondů podařilo vyhnout ztrátám, průměrný výsledek fondů stabilního růstu ve výši +0,3%, balancovaných +0,2% a aktivní alokace -0,1% nepatří právě k těm vysokým. Vyšší výnos fondů stabilního růstu je hlavně zásluhou většího podílu dluhopisů, jejichž ceny v dubnu zaznamenaly významný růst, na celkových aktivech portfolia.

Navzdory tomu, že se nejhůře dařilo fondům s aktivní alokací, v této skupině se objevil fond s nejvyšší návratnosti mezi smíšenými instrumenty – J&T OPPORTUNITY EUR smíšený opf (EUR). Jeho podílová jednotka rostla v dubnu o +2,4%. Druhý v pořadí skončil fond Raiffeisen - CZK – LifeCycle Fund 2040 RVT (Acc) (Kč), který je určen dlouhodobým investorům s v čase proměnlivou investiční strategií. Jeho podílová jednotka rostla v dubnu o +1,5%.

20140520_4.jpg 

Zdroj:

 


 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE