Dvouhlavý ruský orel roztahuje křídla vstříc zlatému standardu

28.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Rozpoutání krize na Ukrajině byl pravděpodobně pouze jeden z bodů velkolepého ruského plánu, jehož hlavním motivem se zdá být oslabení ekonomik USA a EU.

Ruské ministerstvo zahraničí v dubnu vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že veškeré dodávky energie se budou hradit ve zlatě, a tím bude ukončena nadvláda amerického petrodolaru, jakožto rezervní měny. Akce "Dvouhlavý orel" je tedy spuštěna...

Abychom projekt "Dvouhlavého orla" lehce přiblížili, jedná se o projekt, který vyžaduje od Centrální banky Ruské federace zahájení produkce rublových zlatých mincí obsahujících 0,1244 trojské unce čistého zlata (zejména v průměru 18mm), s ražbou dvouhlavého orla se štítem a korunou, která se stane světovou alternativou nejen k americkému dolaru, ale rovněž i k euru, a to při obchodování se zásobami energie.

20140527_zlataky_1.jpg

Tento projekt už přichází i s jasnými výsledky. Rusko v dubnu nakoupilo 900.000 uncí zlata za 1,17 miliard dolarů. Ruské zlaté rezervy tak vzrostly na 34,4 milionů trojských uncí z březnové hodnoty 33,5 milionů, oznámila 20.května Ruská centrální banka na svých internetových stránkách. Účetní hodnota zlata vzrostla na 44,30 miliardy dolarů. Objem 900.000 uncí je sice velké množství fyzického zlata, v procentuálním vyjádření se však jedná o velmi malé procento, kterým se tento obchod podílel na celkových ruských devizových rezervách (0,24 %). Zlato v současnosti zaujímá téměř 10 % celkových devizových rezerv Ruska, což však hluboko zaostává za průměrem devizových rezerv hlavních centrálních bank, jako jsou Bundesbank, Bank of France a FEDu ( Zlato ve FEDu "oficiálně" zaujímá téměř 65 %). Pokud se nejedná o vydání se na čínskou cestu směrem ke zlatému standardu, minimálně se jedná o diverzifikaci rezerv ve prospěch zlata a ve snižování držby amerických státních dluhopisů. Ruská držba amerických státních dluhopisů klesla od října 2013 téměř o 50 miliard dolarů. TIC data ukazují, že Rusko se agresivně začalo zbavovat amerických státních dluhopisů po uložení západních sankcí. V březnu bylo likvidováno 26 miliard dolarů.

V poslední době se objevují poměrně často fotky prezidenta Putina se zlatem v jeho různé investiční formě. To mluví za vše. Plán Ruska dát rublu určitou formu zlatého podkladu je zřejmý. Dělá to především s cílem chránit rubl proti devalvaci a chránit Rusko před mezinárodní měnovou krizí a měnovou válkou.

20140527_zlataky_2.jpg

Cena zlata se již několik dní a týdnů vyskytuje v cenové úrovni od 1290 dolarů do 1305 dolarů/unci. Je však potřeba si uvědomit, že pokud bude pokračovat rostoucí geopolitické napětí a dojde k návratu vysoké indické poptávky po uvolnění dovozních cel, poroste poptávka po fyzickém žlutém kovu geometrickou řadou a ve střednědobém horizontu bude zlato testovat hranici odporu 1400 dolarů/unci.

Autor komentáře: Jaroslav Křůpala, Zlaťáky.cz

Štítky:

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE