S&P 500: Optimismus trvá

29.05.2014 | , HighSky Brokers
INVESTICE



Hlavní akciový index S&P 500 v mimoburzovním obchodování roste 0,1% d/d na 1910 blízko rekordního maxima tohoto týdne 1914 podobně jako například index Dow Jones Industrial Average. Zobchodované objemy akcií zaostaly za průměrem. Středně a dlouhodobé technické ukazatele trhu jsou stále růstové. Vedle historického maxima trh může směle myslet na cíle 2020. Hlavní podpory: 1869, 1855 a pivotní pilíř 1833, respektive 1802. Případné narušení 1730 by znamenalo významnější korekci trhu, otevřel by se tak prostor až k 1691.



snp, denní komentář



I když křehká „stabilita“ na Ukrajině udržuje trh v napětí, zvláště v posledních dnech je znát, že trh si udržuje růstový trend ve víře, že situace nepropukne v globální světovou krizi. Burza v posledních dnech (podobně jako střednědobém a dlouhodobém pohledu) těží z příznivých fundamentálních zpráv a výhledu.



snp, denní komentář



V dlouhodobém pohledu trh těží z příznivého makroekonomického prostředí, které vyplývá ze stabilnějšího a posilujícího růstu americké ekonomiky a nízké inflace. Existují i rizika optimismu reflektovaná i Fedem: dlouhodobě na nebezpečí příliš nízké inflace a v současnosti na nečekaně prodlouženou slabost trhu domů. Ještě koncem dubna ale Fed tento tón zmírnil. Centrální banka například upozorňuje na stabilizaci inflace, a také že dočasné faktory, které snížily inflaci, ochabují. V případě hodnocení trhu domů Fed zmínil jako důvod slabosti trhu domů, zejména řadu necyklických faktorů. Fed sice naznačuje pokračování redukce ultraexpanzivní monetární politiky a tím i podpory ekonomiky, to však trh zatím správně chápe jako omezení nebezpečí nízkého ocenění rizika, přizpůsobení lepší kondici hospodářství a vyplňování jeho produkčních mezer. Proto by obrat monetární politiky dlouhodobě neměl poškodit ek. aktivitu. Akciím rovněž dlouhodobě svědčí klesající tlak na dluhopisy a s tím související portfoliový efekt změny struktury investic.



Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy I dluhopisy I akcie 


Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE