Americké akcie se zastavily, trh konsoliduje dosažené zisky

30.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. května (ČTK) - Americké akciové trhy na konci úspěšného týdne i celého měsíce zastavily růst a konsolidovaly dosažené zisky. Investoři na dnešní smíšené zprávy z ekonomiky příliš nereagovali a zaměřovali se už na příští týden, kdy se očekávají významné události a statistické údaje.

Širší index S&P 500 se v poledne newyorského času (18:00 SELČ) pohyboval nad 1921 body, zhruba jeden bod nad čtvrtečním rekordem. Dow Jonesův index ztrácel 0,1 procenta a byl na 16.680 bodech. Index technologického trhu Nasdaq klesl o necelých 0,1 procenta na 4245 bodů.

Za týden S&P přidává asi jedno procento. Dow Jones a širší index směřují v květnu ke čtvrtému měsíci růstu za sebou, zatímco Nasdaq vykáže první růst za tři měsíce.

Spotřební výdaje v USA v dubnu klesly poprvé za poslední rok, pokles ale následoval po silném březnovém vzestupu, a obrázek ekonomického vývoje tak příliš nezměnil. Podnikatelská aktivita na Středozápadě vzrostla v květnu nejrychleji od loňského října.

Investoři se už zaměřují na příští týden. Ve čtvrtek budou sledovat, zda Evropská centrální banka uvolní měnovou politiku, a v pátek se čekají klíčové údaje o vývoji amerického trhu práce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK