Cena ropy Brent klesla kvůli vývoji na Ukrajině

04.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. června (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes navzdory počátečnímu růstu mírně klesla. Reagovala tak na zprávu o tom, že nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko pracuje na mírovém plánu a mohl by se setkat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Zpráva zmírnila obavy z toho, že ukrajinská krize naruší energetické dodávky z Ruska do Evropy. K poklesu ceny podle obchodníků přispěly rovněž údaje o růstu zásob ropných produktů ve Spojených státech.

Krátce před 19:30 SELČ se ropa Brent prodávala za 108,61 dolaru za barel. Oproti úternímu závěru tak její cena vykazovala pokles o 21 centů. Během dne se přitom vyšplhala až na 109,50 dolaru, napsala agentura Reuters.

Porošenko na dnešní tiskové konferenci oznámil, že v sobotu, v den své inaugurace, představí ukrajinské veřejnosti svůj plán na urovnání politické krize v zemi. Jeho hlavními pilíři budou amnestie pro osoby, které se nedopustily těžkých zločinů, rozsáhlá decentralizace státní správy a příprava komunálních voleb.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 108,61 108,82 New York - Nymex WTI červenec 102,77 102,66

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK