Ceny ropy klesají, trh ovlivňuje Ukrajina a kurz eura

05.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. června (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes klesla na nejnižší úroveň za tři týdny. Na trhu poněkud opadly obavy z možného narušení dodávek kvůli násilnostem na Ukrajině. Tlak na cenu ropy ale vytvářela i situace na devizových trzích, kde dolar po rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) uvolnit měnovou politiku výrazně posílil k euru, později ale o zisky přišel.

Ceny komodit jako je ropa se vyjadřují v dolarech. Růst kurzu americké měny tak často vytváří tlak právě na ropu, která má kvůli dražšímu dolaru tendenci zlevňovat.

Cena ropy Brent kolem 18:30 SELČ vykazovala pokles o desetinu dolaru na 108,30 USD za barel. Během dne barel Brentu klesl až na 107,77 USD, což bylo nejníže od 9. května. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) v dnešním kolísavém obchodování zlevňovala o zhruba třetinu dolaru na 102,28 USD.

Cena Brentu klesá už pátou seanci v řadě, což je nejdelší období poklesu od začátku ledna. V květnu vyšroubovalo ceny Brentu politické napětí v souvislosti s děním na Ukrajině. Cena za barel tehdy přesáhla 111 USD, od té doby ale klesla asi o tři procenta.

Vítěz nedávných prezidentských voleb na Ukrajině Petro Porošenko řekl, že by s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mohl diskutovat o plánu na ukončení násilí na východě Ukrajiny. Putin se má u příležitosti 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii setkat ve Francii se svým francouzským protějškem, s britským premiérem a s německou kancléřkou. To vše podle agentury Reuters na trzích s ropou pomohlo rozptýlit obavy, že konflikt na Ukrajině, která je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropy, by mohl narušit i dodávky ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 108,30 108,40 New York - Nymex WTI červenec 102,28 102,64

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK