Brent zlevňuje, americká ropa WTI je díky statistice na vzestupu

06.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. června (ČTK) - Cena americké lehké ropy se během dnešního odpoledne zvyšovala a k růstu jí pomáhaly zejména příznivé údaje o vývoji na tamním trhu práce. Naopak severomořská ropa Brent mírně zlevnila, hlavně kvůli poklesu napětí kolem Ukrajiny. Poprvé se spolu setkali ruský prezident Vladimir Putin a nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Krátce po 17:00 SELČ se americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) prodávala za téměř 102,70 dolaru za barel. Oproti čtvrtečnímu závěru tak vykazovala nárůst o skoro 20 centů. Brent naopak mírně oslaboval a byl v blízkosti 108,80 dolaru za barel.

"Napětí v Rusku a na Ukrajině po ukrajinských (prezidentských) volbách poněkud polevilo," upozornil analytik Mark Keenan ze společnosti Société Générale. Porošenko se dnes s Putinem setkal na okraj oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA v květnu vytvořila zhruba 217.000 nových pracovních míst. Obnovila se tak už všechna pracovní místa, která ve Spojených státech zanikla v období poslední hospodářské recese. Údaje o trhu práce potvrzují, že americká ekonomika se zotavila z útlumu způsobeného mrazivou zimou. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

"Zpráva o trhu práce poskytla trhu s ropou určitou podporu. Zvýšila očekávání, že poptávka po energii bude silnější, než se předpokládalo," podotkl analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 108,75 108,79 New York - Nymex WTI červenec 102,67 102,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK