Shrnutí týdne: Válka v Iráku výrazně zahýbala trhy

20.06.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena zlata i stříbra zažila tento týden masivní růst. Zlato posílilo o více jak 3 procenta a překonalo hranici 1300 dolarů za unci. Ještě větší …

Cena zlata i stříbra zažila tento týden masivní růst. Zlato posílilo o více jak 3 procenta a překonalo hranici 1300 dolarů za unci. Ještě větší více jak pětiprocentní růst ceny má za sebou stříbro. Ve středečním komentáři komise FOMC guvernérka Fedu prohlásila, že velmi nízké úrokové míry zůstanou i dlouhou dobu poté, co Fed ukončí svůj program kvantitativního uvolňování. Fed také snížil svůj výhled pro hospodářský růst v USA pro letošní rok na 2,1 – 2,3 procenta.

Ropa Brent pokračovala druhý týden v řadě ve značném růstu a překonala hranici 115 dolarů za barel. Její cena je tak nejvyšší od září 2013. Bojovníci islámského státu v Iráku a Levantě v úterý v noci obsadili největší rafinérii v Iráku, která produkuje 330 000 barelů denně. Irácká vláda tvrdí, že se jí ve středu podařilo dobít pozice zpět. Bajdží leží asi 200 kilometrů severně od Bagdádu na silnici mezi metropolí a Mosulem. Ropné společnosti evakuují své zaměstnance z Iráku. Společnost ExxonMobil z Iráku evakuovala už 20 % zaměstnanců. ENI, Schlumberger, Weatherford a Baker Hughes své zaměstnance evakuovat neplánují. Podobně také neplánuje stáhnout svoje lidi čínská vláda. Americký prezident prohlásil, že rozmístí kolem 275 amerických vojáků na posílení ochrany americké ambasády v Iráku. Zároveň sdělil, že je připraven na pomoc irácké vládě povolat i vzdušné síly.

Cena západotexaské ropy WTI na rozdíl od ropy Brent zakončuje týden ztrátou jednoho dolaru. Avšak ve středu posílila poprvé poté, co byla zveřejněna data americké vlády o ropných zásobách. Zásoby ropy se snížily v minulém týdnu o 579 tisíc barelů.

Začátkem týdne došlo k explozi potrubí plynovodu Družba ve východní ukrajinské oblasti u města Poltava. Jedná se o největší plynovod dopravujícím zemní plyn do Evropy. Měří celkem 4451 km. Na Slovensku se rozděluje na dvě větvě. Jedna směřuje do České republiky, Německa, Francie a Švýcarska a druhá do Rakouska, Itálie, Maďarska a několika dalších zemích na Balkáně. Informace přišla den poté, co Rusko oficiálně přestalo dodávat plyn Ukrajině kvůli nesplaceným dluhům. Výbuchem nebyly omezeny dodávky plynu do Evropy. Ten byl přesměrován po alternativní trase.

Cena sojových bobů propadla díky očekávaní dobré úrody. K 15. červnu bylo 73 procent úrody hodnoceno Ministerstvem zemědělství v USA jako v dobré nebo skvělé kondici. To je nejlepší hodnocení od roku 1987. K 30. červnu ministerstvo zveřejní také velikost oseté plochy. Podle aktuálních statistik bylo sojovými boby oseto 81,5 miliónů akrů půdy. Analytici oslovení společností Bloomberg očekávají, že se oblast v další zveřejněné statistice zvětší. Cena sójových bobů propadla od začátku měsíce o téměř osm procent na úroveň okolo 12,23 dolarů za bušl.

Aktuální cena kakaa na americké burze dosáhla hranici 3150 USD za tunu. To je nejvyšší úroveň za poslední tři roky a současně o 40 procent výše než byla cena před dvěma lety. Růst ceny způsobil především globální nedostatek kakaa způsobený špatnými podnebními podmínkami v klíčových pěstitelských oblastech. Dalším růstovým faktorem byla celosvětově rostoucí spotřeba čokolády, na které se nejvíce podílela Asie. Více než 60 procent produkce pochází z Pobřeží slonoviny a z Ghany. Tento rok podle aktuálních odhadů dosáhne nedostatek kakaa na trhu 100 000 tun. Bude se jednat již o třetí rok v řadě celosvětově ztenčujících se zásob této komodity. Je to nejdelší období nedostatku za posledních 47 let.

Prasečí nákaza v USA bude na podzim pravděpodobně pokračovat. Američtí veterináři varují, že smrtící prasečí virus se zřejmě po letní odmlce bude na podzim dále rozšiřovat. V průběhu následujících dvanácti měsíců může pravděpodobně zabít ještě 2,5 miliónu prasat. Šíření viru PED vyhovují chladné a vlhké podmínky a díky současným vyšším teplotám se zpomaluje. Podle Amerického ministerstva zemědělství (USDA) vir neohrožuje člověka ani bezpečnost potravin. Nicméně stojí za letošním růstem cen vepřového masa na nová historická maxima. Rychle se šířící virus zabil odhadem 8 milionů prasat, což je přibližně 10 procent celkového chovu Spojených států.

Cena hovězího masa během úterní obchodní seance na burze Chicago Mercantile Exchange (CME) vzrostla na nové historické maximum v úrovni 147,75 centů za libru a ke konci týdne tuto cenu dokonce překonala. Překonalo tak cenu z dubna roku 2011, která činila 147,625. Za růstem stojí pokles stavu kusů dobytka, který dosáhl nejnižšího počtu od roku 1951. V týdnu končícím 31. května bylo v USA poraženo 539 832 kusů hovězího dobytka, přičemž ve stejném období vloni činil jejich počet 653 632 kusů.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE