Zámoří roste

25.06.2014 | , Fio banka
INVESTICE


S&P +0,42%, Nasdaq +0,61%, DJIA...

...+0,23%

Po dvoudenních propadech se dnes americké akciové trhy obchodují v kladném teritoriu. Téměř paradoxně pomohlo dnes trhům negativní překvapení v ohlášeném mezikvartálním vývoji HDP, když v prvním čtvrtletí letošního roku klesala americká ekonomika o 2,9%. Je to nejhorší výsledek od roku 2009. Na vině však není chabá výkonnost ekonomiky, ale jde pouze o potvrzení velmi tuhé zimy, které muselo zámoří letos čelit. Jelikož je první čtvrtletí dlouho za námi, investoři vyhlížejí další makrodata, od kterých očekávají, že napraví zakolísání ze začátku roku, základna bude nízká.

Nejvíce rostoucími sektory jsou dnes zdravotní péče a základní materiály. Jediným sektorem v červených číslech jsou telekomunikace.


Pozitivnímu sentimentu pomohla zpráva ze společnosti Monsanto Company (MON +5,07%), která je předním výrobcem zemědělských produktů (hnojiva, osiva, herbicidy). Společnost oznámila lepší než očekávané kvartální výsledky (EPS vyšší 1,62 oproti 1,55 odhad) a především zvýšení odhadů zisku za celý rok. Společnost zároveň oznámila dvouletý odkup akcií v hodnotě 10 mld. dolarů, menším stínem na této dobré zprávě nejspíš je, že odkup bude částečně financován dluhem. Společnost nadále vede vážné rozhovory o spojení s konkurentem Sygenta AG.


Martin Varecha
Fio banka, a.s.

Autor článku

Varecha Martin  

Články ze sekce: INVESTICE