Američané po 40 letech opět exportují ropu

26.06.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Téměř po čtyřiceti letech uvolnila americká vláda export surové ropy do zahraničí. Ministerstvo obchodu udělilo povolení na její vývoz prozatím …

Téměř po čtyřiceti letech uvolnila americká vláda export surové ropy do zahraničí. Ministerstvo obchodu udělilo povolení na její vývoz prozatím dvěma společnostem a to Pioneer Natural Resources Co a Enterprise Products Partners LP. Povolení se týká lodní přepravy ultralehké ropy, známé též jako kondenzát. Nakupující z tohoto typu mohou dále vyrobit benzín, letecké palivo a naftu. Vývoz by mohl být spuštěn na začátku srpna a očekává se, že se bude jednat spíše o malé množství. Prozatím není jasné, kolik ropy mají tyto dvě společnosti povoleno vyvážet, je ale pravděpodobné, že podobných žádostí začne přibývat. Americké ministerstvo obchodu v současnosti pracuje na souboru pravidel, které by měly firmám ještě více usnadnit prodej americké ropy v zahraničí.

Pravidla, která byla stanovena po arabském ropném embargu v roce 1970, umožňují vyvážet pouze zpracované palivo, jako je benzín nebo nafta, ale ne surovou ropu. Existují sice některé výjimky, ty ale vyžadují speciální povolení. To se týká například Kanady, kam proudí americká ropa.
Američtí zákonodárci nařídili zákaz vývozu ropy poté, co arabské země vyhlásily embargo na zásilky komodity do západních zemí. Zmíněné omezení bylo zavedeno mimo jiné z toho důvodu, že Američané podporovali Izraelce ve válce v Yom Kippur. Následkem bylo čtyřnásobné zvýšení cen ropy a čerpací stanice v celých Spojených státech byly nuceny zavést přídělový systém.

Spojené státy jsou v současné době plné ropy z břidlicové těžby. Podle informací amerického ministerstva energetiky (EIA) produkce ropy v USA vzrostla od roku 2011 do roku 2013 o 1,8 miliónu barelů denně a dále roste. Z celkového objemu tvoří lehký a ultralehký typ ropy 96 procent. Růst těžby a momentální přebytek zásob tlačí cenu ultralehkého typu ropy i více než 10 dolarů pod cenu tradiční ropy. Nízké ceny se ovšem nelíbí těžebním společnostem a proto začaly tlačit na vládu, aby zákaz na export ropy do zahraničí uvolnila. To umožní prodej ropy zahraničním odběratelům za vyšší ceny než jsou na domácím trhu.

Graf č. 1: Produkce ropy ve Spojených státech v miliónech barelů denně (Zdroj: Bloomberg, EIA)

Nicméně někteří zákonodárci trvají na tom, že Američané by měli z nižších cen pohonných hmot prospěch, kdyby vláda zákaz exportu i nadále udržovala. Cena benzínu u čerpacích stanic v USA se v současnosti pohybuje v úrovni 3,7 dolarů za galon.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE