Prázdninový výhled pro ceny ropy a PHM

27.06.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ceny pohonných hmot v uplynulých 10 dnech u českých čerpacích stanic podražily v průměru o více jak 50 haléřů. Na vině je především eskalace …

Ceny pohonných hmot v uplynulých 10 dnech u českých čerpacích stanic podražily v průměru o více jak 50 haléřů. Na vině je především eskalace ozbrojeného konfliktu v Iráku, kde islamisté pokračují v úspěšné ofenzivě a přibližují bojovou linii k Bagdádu. Podařilo se jim také ovládnout největší rafinérii v zemi. Boje v zemi doposud nezpůsobily přerušení dodávek ropy, které se v květnu pohybovaly na úrovni 3,3 miliónů barelů denně. Největší ropná pole i klíčové ropovody se totiž nacházejí na jihu Iráku, těch se zatím boje islamistů netýkají. Současně s tím díky oslabení centrální vlády v Bagdádu začali Kurdové vyvážet ropu ze severu Iráku prostřednictvím terminálů v Turecku.

Cena ropy Brent v tom samém období vzrostla ze 108 dolarů za barel až na 115 dolarů za barel. Obdobný růst zaznamenaly také ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu. Tomu také odpovídá současné zdražení pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Tento týden se však růst cen zastavil. Průměrná cena benzínu v Rotterdamu v tomto týdnu vrostla o 0,8 % a cena nafty poklesla o 0,2 %. Koruna během týdne mírně posílila. Cena benzínu i nafty u českých čerpacích stanic by měla v nadcházejícím týdnu spíše stagnovat.

Průměrná cena benzínu v ČR očištěná o daně se podle portálu Energy.eu dostala na 16,40 Kč, což je nejnižší úroveň v Evropě. Díky tomu se i finální cena pro zákazníky stala v rámci zemí střední Evropy nejkonkurenceschopnější. Levněji v Evropě mohou řidiči tankovat benzín pouze v Bulharsku. Řidičům se již nevyplatí tankovat ani v Polsku, protože jsou tam ceny identické s Českou republikou. Za nízkou cenu benzínu může tvrdý konkurenční boj mezi českými benzinkami.

Nejdražší benzín je díky vysoké spotřební dani v Itálii a Nizozemí. Tam jsou ceny o 14 Kč vyšší. V Chorvatsku benzín natankujete o 3 koruny dráž než v České republice. V Německu jsou ceny benzínu o 9 korun vyšší a v Rakousku o zhruba dvě koruny. Nafta se Čechům vyplatí tankovat v Chorvatsku, Rakousku i Polsku, kde jsou ceny o korunu nižší než v ČR. Příznivá cena nafty pro finální zákazníky je také ve Francii. Naopak v Itálii jsou ceny téměř o 10 korun vyšší než v ČR.

Oblast Bagdádů a s tím i jižních ropných polí zatím zůstává bezpečná. V ohrožení islamisty se ale nalézá přehrada Haditha, která je kriticky důležitý zdroj pitné vody pro hlavní město. Pokud by se jí džihádisté zmocnili a vypustili zadržovanou vodu, tak by záplava nebo i pouhé nesnesitelné životní podmínky v Bagdádu rychle donutily místní obyvatelstvo, aby se evakuovalo a otevřelo tak cestu ke kritickým, energeticky bohatým oblastem jihu. Pokud by došlo k významnému narušení dodávek ropy z Iráku, mohlo by to cenu ropy akcelerovat i o několik desítek dolarů výše. To by také mohlo znamenat zdražení pohonných hmot i o několik korun.

Tabulka: Srovnání cen a daní pohonných hmot v EU v korunách (Zdroj: Energy.eu, Colosseum a.s.)



Graf: Vývoj ceny ropy Brent v dolarech za barel (Zdroj: CSI)

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE