Evropské akcie klesají kvůli letecké tragédii

18.07.2014 | , Cyrrus
INVESTICE


Evropské trhy po otevření navázaly na včerejší negativní sentiment, který vyvolala zpráva o sestřelení letadla společnosti Malaysia Airlines blízko rusko-ukrajinské hranice. Investoři se obávají vyostření situace a rozšíření mezinárodních sankcí na Rusko.

Již v tuto chvíli má 16 ruských firem zákaz vstupovat na americký kapitálový trh. Evropské banky takovou povinnost nemají, ale očekává se, že se zachovají vůči ruským společnostem stejně.

Německý index DAX po zahájení obchodování pokračoval v klesajícím trendu přibližně do dvanácté hodiny. Podobně se obchodovalo i na dalších evropských burzách. S blížícím se otevřením amerických trhů, kdy futures na americké indexy indikovaly mírně plusové otevření, se evropští investoři uklidnili a přestali dál akcie vyprodávat. Zámořské indexy dnes začaly obchodování v kladném teritoriu. Plusové hodnoty si americké akciové indexy aktuálně udržují, index S&P 500 (+0,40 %), Nasdaq (+0,68 %) a Dow Jones (+0,29 %).

Z korporátní sféry bych chtěla zmínit dění okolo akcií společnosti Google. Ze včerejších výsledků je známo, že klesá výnos z 1 kliknutí, ale počet kliků na reklamy za 2Q vzrostl téměř o 33 %. Čistý zisk na akcii byl nižší, než analytici předpokládali. Naopak tržby vzrostly na 12,67 mld. USD vs. očekávání 12,32 mld. USD. Akcie společnosti Google otevřely skokovým nárůstem (+2 %) a atakují hranici 600 USD.

Po snížení doporučení od Morgan Stanley z neutrálního na prodat, klesají akcie HeidelbergCement na 58 EUR (-2,57 %). Volvo AB ztrácí 5,2 % po zveřejnění výsledků, které dopadly pod očekávání. Akcie společnosti Ericsson rostou nejvíce od začátku ledna 2013 po oznámení výsledku hospodaření, které překonaly očekávání analytiků.

Německý index DAX se drží kolem úrovně 9.700 bodů (-0,62 %), FTSE 100 (-0,03 %), CAC 40 (-0,01 %) a DJ Euro STOXX 50 (-0,22 %).

Během víkendu lze předpokládat, že budou zveřejněny další informace související s leteckou tragédií na Ukrajině. Investoři budou nyní čekat na další zprávy. Predikovat budoucí vývoj akciových trhů je v tuto chvíli velmi složité vzhledem k napjaté geopolitické situaci ve světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE