Shrnutí týdne: Pád letadla zdražil pšenici

18.07.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Série dobrých makroekonomických statistik z Číny přispěla k oživení pozitivního investičního sentimentu na akciových trzích. Průmyslová …

Série dobrých makroekonomických statistik z Číny přispěla k oživení pozitivního investičního sentimentu na akciových trzích. Průmyslová produkce meziročně v červnu vzrostla o 9,2 procenta. HDP rostlo v posledních kvartálu ročním tempem 7,5 procenta. Výrazně ovlivnilo akciové i komoditní trhy čtvrteční sestřelení dopravního letounu nad Ukrajinou. To negativně zapůsobilo na akciové trhy a posílilo zemědělské komodity jako například pšenici.

Schodek obchodní bilance Indie dosáhl jedenáctiměsíčního maxima. Hlavním důvodem je červnový nárůst dovozu zlata do země. Červnový deficit činí 11,76 miliardy dolarů z květnových 11,23 miliardy. Dovoz zlata v červnu meziročně vzrostl o 65 procent na celkových 3,12 miliardy dolarů. Import žlutého kovu ve stejném období loňského roku činil 1,88 miliardy dolarů. Export zboží z Indie roste třetí měsíc v řadě a meziročně se v červnu zvýšil o 10,22 procenta. Důvodem tohoto nárůstu je především stoupající poptávka ze zahraničí díky od května slábnoucí indické měně. Import do Indie dosáhl meziročního zlepšení o 8,33 procenta.

Kurdská regionální vláda v Iráku v současné době produkuje 125 000 barelu ropy denně a plánuje nevýšit do konce roku kapacitu na 400 000 a to i přesto, že irácká vláda prohlásila, že zažaluje každého, kdo si v Turecku od Kurdů ropu koupí. Kurdové tvrdí, že si těžbou a prodejem ropy pouze kompenzují peněžní toky, které jim dluží centrální irácká vláda. Kurdové byli schopni minulý týden získat kontrolu nad dalšími dvěma ropnými poli blízko města Kirkuk. Nelegální export ropy z Iráku pomáhá stabilizovat světové ceny ropy a přispěl také k razantnímu propadu ceny ropy Brent ze 115 dolarů za barel a na současných 108 dolarů za barel.

Během čtvrtečního obchodování spadla cena zemního plynu pod 4 USD/mmBtu. Cenová úroveň je tak nejnižší za posledních sedm měsíců. Cena klesla po oznámené změně stavu zásob v USA. Zásoby během minulého týdne vzrostly o 107 miliard kubických stop. Za růstem zásob stojí mírnější počasí v USA, díky němuž klesá spotřebovávaná elektrická energie v klimatizačních jednotkách.

Cena zářijových futures kontraktů na pšenici ve čtvrtek na CBOT uzavřela se ziskem 2,4 % na 550,75 centech za bušl. V intradenním obchodování však na chvíli dosáhla i 561,75 centů za bušl. Náhlé zdražení přišlo ve spojitosti se čtvrtečním pádem letadla malajsijských aerolinek, při kterém zahynulo 295 lidí. Zdá se, že letoun byl sestřelen jednou ze znepřátelených stran. Obecný předpoklad je, že právě kvůli tomu dojde k dalšímu vyhrocení situace na východě Ukrajiny. To by mohlo potenciálně ohrozit vývozy pšenice z černomořského regionu. Ukrajina je devátým největším vývozcem pšenice na světě a Rusko je na pátém místě.

Objem zpracovaného kakaa v Asii vzrostl podle Asijské kakaové asociace v druhém kvartálu meziročně o 5,2 procenta na 161 805 tun. Cena kakaa stoupla v minulém roce o 31 procent v důsledku zvýšení asijské poptávky. Podle společnosti Hardman & Co. vzroste celkový deficit na trhu s kakaem do roku 2020 na 1 milión tun. Největší světoví producenti kakaa jsou Pobřeží slonoviny, Ghana a Indonésie. Cena futures na kakao na americké burze ICE Futures vzrostla 3. července na 3 149 dolarů za tunu, což je nevyšší úroveň od září 2011.

Říjnové futures kontrakty na vepřové půlky uzavřely týden mírnou ztrátou. Produkce vepřového klesla ke 12. červenci o 4,2 % ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce. Jatky pak prošlo dokonce o 9 % méně zvířat než před rokem. Cena vepřového na burze se již nějakou dobu motá blízko dlouhodobých maxim. Největší vliv na toto zdražení měl smrtící virus PED, který letos usmrtil na území USA už miliony vepřů.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE