Daimler:Predikce výsledků hospodaření za 2Q 2014

22.07.2014 | , Cyrrus
INVESTICE


Daimler za první čtvrtletí letošního roku reportoval velmi slušná čísla. Celkové výnosy vzrostly v meziročním srovnání o 12,9 % na 29,5 mld. EUR, což s přehledem překonalo tržní očekávání nastavené na 28,4 mld. EUR. Na tak silném nárůstu celkových výnosů se podílely všechny divize Daimleru, zejména pak Mercedes-Benz Cars. Prodeje osobních automobilů značky Mercedes-Benz vzrostly o 14 % na celkových 389 tisíc při růstu tržeb o 21 % na 17 mil. EUR.

Pozitivní vývoj na tržbách se přenesl i na EBIT, jež vzrostl o 95 % y/y na 1,8 mld EUR. Díky příznivějšímu prodejnímu mixu a nákladovým úsporám došlo ke zvýšení marže EBIT z loňských 3,5 % na 6 %. I zde byla tahounem klíčová divize Mercedes-Benz Cars, kde zmíněné marže posílily na 7 % oproti 3,3 % v 1Q 2013. Okamžitou povýsledkovou reakcí akcií Daimler byl však pokles o necelých 1,5 % na 66,7 EUR. Trh totiž očekával ještě o 0,2 pb příznivější vývoj marží Mercedes-Benz Cars, přičemž nepříjemným překvapením byl i výhled negativního dopadu vývoje měnových kurzů, který by měl snížit celoroční EBIT o 1 mld. EUR.

Predikce výsledků za 2Q 2014

Zítra zveřejněné výsledky by měly potvrdit růstový trend z předchozích kvartálů. Celkové výnosy by měly vzrůst o 7,1 % y/y na 31,8 mld. EUR, což by mělo být opět zásluhou zejména velmi dobrých prodejů osobních vozů Mercedes-Benz. Pozitivní vývoj je však očekáván i u prodejů nákladních automobilů a autobusů, které jsou dohromady zodpovědné za zhruba třetinu celkových výnosů Daimleru (zbylé dvě třetiny připadají na Mercedes-Benz Cars a divizi Finančních služeb).

U položky EBIT je očekáván více než 40% y/y pokles na 3,1 mld. EUR kvůli vysoké srovnávací základně z 2Q 2013. Tehdejší výsledky byly ovlivněny jednorázovou operací s akciemi EADS, která vyústila v 3,4 mld. EUR kladný přírůstek provozního zisku. Po očištění o tento vliv znamená očekávaný EBIT na úrovni 3,1 mld. EUR naopak silný 85% nárůst. Obdobně je to i s čistým ziskem.

Stejně jako u předchozích výsledků bude i nyní věnována takřka veškerá pozornost provozním maržím v segmentu Mercedes-Benz Cars. Investoři očekávají, že 7% marže z 1Q byly tou nejnižší úrovní, jakou letos firma vykáže. Toto očekávání přitom potvrdilo samotné vedení firmy s tím, že nejviditelnější zlepšení by mělo přijít v průběhu druhého pololetí letošního roku. Další součástí celoročního výhledu je překonání loňského rekordu v prodejnosti, a to zejména díky velmi dobrému vývoji na čínském a severoamerickém trhu.

Kompletní predikce ke stažení zde. zde. (487,20 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE