Ceny ropy se mírně zvyšují, vliv má Ukrajina a Gaza

22.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. července (ČTK) - Ceny ropy se dnes ve světě mírně zvyšují. Přispívá k tomu převážně situace na Ukrajině a v Gaze a také očekávání, že zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu klesly. Severomořská ropa Brent kolem 17:50 SELČ přidávala devět centů na 107,77 USD za barel, zatímco americká lehká ropa WTI byla dražší o 18 centů a nacházela se na 104,77 dolaru za barel.

Ministři zahraničí Evropské unie požádali Evropskou komisi, aby posoudila možnost dalších sankcí vůči Rusku kvůli vývoji na Ukrajině. Zaměřit se má na oblasti jako jsou finanční služby, obrana či moderní technologie využitelné v energetice. Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě.

Izrael dnes uskutečnil další letecké údery v Pásmu Gazy, odkud pokračovaly raketové útoky na izraelské území. Konflikt, který dnešním dnem vstoupil do třetího týdne, má přes 600 obětí, převážně Palestinců, a více než 3600 zraněných.

Napětí se ale stupňuje i v Libyi. Mluvčí tamní společnosti National Oil Corporation uvedl, že těžba od minulého týdne klesla o téměř 20 procent.

Obchodníci se nyní zaměřují na týdenní zprávu o vývoji zásob ropy v USA. Analytici v anketě agentury Reuters odhadují, že za týden do 18. července zásoby ropy klesly o 2,8 milionu barelů. V předchozím týdnu se snížily o 7,5 milionu barelů, což byl nejvyšší propad od ledna. Důvodem byl prudký nárůst činnosti rafinerií.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 107,77 107,68 New York - Nymex WTI srpen 104,77 104,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK