Koruna válcuje tvrdou americkou měnu

09.11.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Americký dolar je symbolem již několik století. Symbolem síly a prosperity. Nyní ale tento symbol ztrácí na lesku. Do popředí zájmu investorů (také spekulantů, ale i šedé ekonomiky) se již více než rok posunuje jednotná evropská měna.

Před nedávnou dobou se objevily i spekulace, že by se dokonce i ropa mohla obchodovat nikoliv v dolarech, ale v eurech. Do jaké míry to byly spekulace a do jaké míry skutečně arabští šejkové své černé zlato váží novou moderní a silnou evropskou měnou se ukáže až časem. O hlubokých problémech amerického dolaru není pochyb.

Brutální euro
Možná je ale větším problémem ne slabý dolar, ale silné euro. "Prudké oslabení dolaru, jež vynáší kurs eura na rekordní úrovně, má sklon být brutální a je nevítané", prohlásil podle agentury Reuters v pondělí prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Za posledních šest měsíců euro posílilo vůči dolaru o 10 procent a několik představitelů ECB už vyjádřilo obavy, že silná jednotná měna může představovat riziko pro růst eurozóny. Silné euro tedy může ovlivnit růst hospodářství států s jednotnou měnou a několik renomovaných analytiků uvažuje o snížení předpovědi průměrného růstu těchto států pro rok 2005 z 2,0 na 1,5 procenta.

Dolar dokazuje svoji slabost nejen k euru, ale také k dalším měnám (pondělí 8.11.2004 dopoledne):

  • Euro k dolaru: 1,2985
  • Japonský jen k dolaru: na sedmiměsíční minimum 105,33
  • Dolar na osmiletém minimu k švýcarskému franku: okolo 1,1766
  • Také k britské libře na čtyřměsíčním dnu: 1,8575 USD za britskou libru
  • Dolar a česká koruna: rekordní posílení koruny až na 24,338 Kč za dolar

 

Oslavné ódy na českou korunu?
K domácí měně dolar oslabuje (koruna posiluje) ještě rychleji než k jiným měnám. Je to dáno všeobecně silnou pozicí koruny na trzích. Pro domácího investora schraňujícího své úspory v dolarech to ale příliš pozitivní zprávy nejsou. Úspory v dolarech (např. akciové dividendy nebo dolary vydělané prací v USA) rychle klesají na své korunové hodnotě. Zatímco v létě roku 2002 jste za jeden dolar museli zaplatit přibližně 37 korun, dnes vám postačí "pouze" necelých korun 25.

Více informací o vývoji dolaru, koruny a eura na konci roku 2003 se dočtete v tomto článku.

Turisté se radují, exportéři pláčou
Co je nevýhodné pro dolarové úspory je výhodné pro turisty a dovozce "dolarového" zboží. Jako turistu nás může posilující koruna těšit. Stejné množství dolarů nakoupíme v bance nebo směnárně podstatně levněji. Když v dolarové zemi (USA) nakoupíme zboží a dovezeme do ČR, pak je pro nás silná koruna a slabý dolar také výhodný. Tento efekt se nejvíce projevuje na dodávkách ropy. Přestože je cena ropy pořád velmi vysoká, na domácím trhu s hlavním produktem - benzínem - se to takřka neprojevilo. Výhodný kurz koruny k dolaru dokázal zvýšenou cenu ropy "vstřebat".

O ropě, dolaru a euru píšeme v tomto článku.

Jiná je situace pro exportéry. Vývozy do zemí platících dolarem jsou čím dál méně výhodné a na korunu přepočítané dolarové tržby jsou tak nižší. Jak se bránit? Kapitálové trhy nabízejí různé způsoby zajištění se proti pohybům kurzů, ptejte se renomovaného obchodníka s cennými papíry, ve své financující bance nebo v jiné finanční instituci.

Závěr
Popis historického vývoje kurzů měn není obtížný. Mnohem složitější jsou předpovědi vývoje budoucího. Analytici nevidí dále než do konce letošního roku a odhadnout kurzy měn na příští léto je nemožné. Jsou ovlivněny mnoha faktory. Pokud byste se chtěli dozvědět více o vývoji kurzu koruny k euru případně k dolaru, zkuste se zeptat odborníků. Sekce Investice našeho poradenského portálu na této adrese je vám zdarma plně k dispozici.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE