Americké akcie klesly, širší index měl nejhorší týden za dva roky

01.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes oslabily. Reagovaly tak na přetrvávající znepokojení kvůli státnímu bankrotu Argentiny, které vyvážilo nejnovější data z amerického trhu práce. Dolar na devizových trzích klesal k hlavním měnám.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,42 procenta na 16.494,33 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,27 procenta na 1925,38 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite vykázal pokles o 0,39 procenta na 4352,64 bodu.

Za celý týden Dow Jones odepsal 2,8 procenta a Nasdaq 2,2 procenta. Širší index S&P klesl dokonce o 2,7 procenta, což je největší týdenní pokles od prvního červnového týdne roku 2012, napsala agentura Reuters.

Nejnovější údaje o ekonomice USA naznačily, že americká centrální banka (Fed) má prostor k tomu, aby zatím ponechala úrokové sazby na mimořádně nízké úrovni. Červencová tvorba pracovních míst zaostala za očekáváním analytiků a míra nezaměstnanosti nečekaně stoupla.

Nejnovější statistku ale vyvážily obavy kvůli státnímu bankrotu Argentiny. Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA) dnes označilo situaci Argentiny za platební neschopnost. Americký soudce Thomas Griesa, který má tuto kauzu na starosti, vyzval zemi, aby co nejrychleji obnovila jednání o řešení své dluhové krize.

Americká vládní zpráva o červencové zaměstnanosti ovlivnila i americký dolar. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši dalších šesti hlavních světových měn, naposledy ztrácel skoro 0,2 procenta na 81,32 bodu. Ve čtvrtek se přitom vyšplhal až na 81,573 bodu, což byla nejvyšší úroveň za více než deset měsíců. Euro k dolaru zpevňovalo o 0,3 procenta na 1,3426 USD. Dolar k jenu oslaboval o 0,2 procenta na 102,57 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK