Komoditní vývoj v červenci

07.08.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Komoditní index RICI oslabil v červenci o více jak pět procent. Hlavním viníkem strmě klesající ceny komodit byl rostoucí americký dolar. Dolarový index posílil v červenci o dvě procenta. Nejhůře se dařilo bavlně a kukuřici. Největší růst zaznamenala káva Arabika.

Futures na kukuřici zaznamenaly největší měsíční propad od září 2011. Důvodem tohoto propadu je očekávání dostatečných zásob a předpověď dobré úrody ve Spojených státech amerických. Očekávání dobré sklizně podporuje také výborné počasí, které panuje v oblasti amerického Středozápadu. Americké Ministerstvo zemědělství předpovídá nárůst produkce kukuřice na 13,86 mld. bušlů, což by znamenalo druhou nejúrodnější sklizeň v celé historii.

Futures na bavlnu propadly na nejnižší hodnotu za poslední více jak 4 roky. Hlavním důvodem tohoto propadu je předpověď větší sklizně v USA, která zdůraznila výhled celosvětového nadbytku této komodity. Podle úterní zprávy banky Morgan Stanley se během 12 měsíců počínaje 1. srpnem počítá s navýšením produkce bavlny v USA o 33 % na 17,2 milionů žoků oproti stejnému období předchozího roku.

Obavy o nadcházející brazilskou úrodu kávy arabiky ženou její cenu rychle vzhůru. Její cena se dostala na nejvyšší úrovně za poslední dva měsíce. Nejhorší sucho za několik desetiletí, které postihlo pěstitelské oblasti v Brazílii, negativně ovlivňuje růst kávovníků a způsobuje obavy o úrodu i v příští sezoně. Národní brazilský výbor pro kávu očekává, že úroda v období 2014 až 2015 dosáhne 40 miliónů 132 librových pytlů. Aktuální odhad tak byl proti původnímu snížen o 20 procent.

Cena termínovaných kontraktů na kakao se dostala na burzách v New Yorku i Londýně na tříletá maxima kvůli spekulacím na nedostatečné zásoby kakaových bobů. Počítá se s faktem, že nová sklizeň začne až v říjnu. V tuto chvíli globální stávající zásoby kakaa budou schopny uspokojit poptávku bez větších problémů v příštích šesti měsících. Zpracovatelský průmysl, jako jsou výrobci čokolády, však potřebuje zpravidla krytí alespoň 7 či 8 měsíců.

Ropa Brent zažila v červenci největší cenový propad od dubna 2013. Její cena, která kvůli válce v Iráku a nepokojům na Ukrajině byla eskalovaná až na úroveň 112 dolarů za barel, zakončila měsíc na úrovni 105 dolarů za barel. Propad ceny ropy nebyl schopný zvrátit ani pád letadla malajských aerolinek nad Ukrajinou, při kterém zemřelo 298 lidí. Přes dramatickou situaci v Iráku zůstává tamní produkce ropy zatím na stejné úrovni, neovlivněna boji. V Iráku totiž tři čtvrtiny produkce pochází z jihu země, kam doposud útočníci z ISIL nedorazili. Irácká vláda se rozhodla nadále nečekat na dodávku letadel z USA a již používá v bojových akcích letadla dodaná Ruskem. Současně s tím díky oslabení centrální vlády v Bagdádu začali Kurdové vyvážet ropu ze severu Iráku prostřednictvím terminálů v Turecku. Kurdům se podařilo realizovat prodej ropy z tankeru, který byl předběžně zadržen texaským soudem po žalobě irácké vlády kvůli nelegálnosti takového prodeje. Soud uznal, že prodej kurdské ropy je v souladu s iráckou ústavou. Kurdská regionální vláda v Iráku v současné době produkuje 125 000 barelu ropy denně a plánuje nevýšit do konce roku kapacitu na 400 000 barelů.

Drahé kovy se dostaly pod prodejní tlak v důsledku pozitivních makroekonomických informací z USA a strmě rostoucích akciových indexů. To snižovalo atraktivitu kovů jako bezpečného přístavu pro investice. Dalším klíčovým faktorem byla snižující se spotřeba zlata v Číně. Ta meziročně poklesla podle organizace China Gold Association v prvním pololetí o 19 procent na 569,5 tun. Poptávka po zlatých cihlách propadla o 62 procent a byla částečně vykompenzována o 11 procent vyšší poptávkou po špercích. Za sníženou poptávkou stojí pravděpodobně 8,9procentní zvýšení ceny zlata od začátku roku. V minulém roce se objem prodaného zlata vyšplhal na rekordních 1176,4 a obchodníci mají podle asociace vybudované vysoké zásoby.

Tabulka: Změna ceny v červenci a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.7.

ropa WTI

- 5,9

96,2 USD za barel

zlato

- 3,1

1282,8 USD za oz

měď

0,9

3,23 USD za libru

kukuřice

- 13,7

3,67 USD za bušl

pšenice

- 8,2

5,3 USD za bušl

káva Robusta

4,4

2104 USD za tunu

vepřové maso

- 12,3

103,2 US centu za libru

20140806_komoditni_vyvoj.jpg

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE