Oživit pražskou burzu se snaží výsledková sezóna

07.08.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Na české burze bylo v minulém týdnu po delší době trochu více živo. Ve středu reportovala výsledky mediální společnost CETV, jejíž výsledky byly mírně pozitivní.

Celkové tržby lehce překonaly odhady, když výrazněji rostly v České republice. Management navíc přistoupil ke zvýšení celoročního výhledu provozního zisku společnosti. Akcie se odvděčily 10% růstem. Následná korekce ale na sebe nenechala dlouho čekat. Obrovské zadlužení a riziko ředění akcií by neměly pustiti cenu akcie na dlouho nad aktuální úrovně.

Ve čtvrtek poté představila čísla rakouská Erste Group Bank. Investoři už ale byli na horší hospodaření připraveni předem a banka tak mohla překvapit spíše pozitivně. Z profit warningu vydaného začátkem července se totiž dozvěděli, že banka vykáže vyšší náklady způsobené jednorázovým odpisem nehmotného majetku spojeného s rumunskou filiálkou. Představené výsledky byly nakonec mírně nad odhady, když lepší byla jak čisté provozní výnosy, tak nižší náklady rizika. Akcie uzavřela o 1,5 % výše, když k vyšším růstům ji nedovolilo geopolitické napětí na trzích.

Na konci týdne se pak investoři dočkali výsledků Komerční banky a operátora O2 CR. Komerční banka na provozní úrovni vykázala lehce horší provozní výnosy, které ale kompenzovaly nižší provozní náklady. Provozní zisk tak nakonec byl mírně nad konsenzem trhu. Management navíc uvedl, že za celý rok 2014 očekává růst úvěrů o 3 %. Z negativního sentimentu v bankovním sektoru ale banka nedokázala těžit a ukončila seanci beze změny. Za to O2 CR zažila solidní rally, když připsala 4,8 %. Investoři si tak pozitivně vykládají snahu snižovat provozní náklady. Dle našeho názoru ale moc důvodů k optimismu není. Výrazný sestupný trend totiž pokračoval jak v mobilním, tak pevným segmentu. Navíc to, co investory na titulu velmi zajímá, tedy dividendová politika, nedostala konkrétnější obrysy. Příští týden bude ve zveřejňování výsledků pokračovat ČEZ, v přespříštím potom dividendový Philip Morris CR a propadák letošního roku těžební společnost NWR.

Vzhledem k tomu, že pražský index PX se v podstatě skládá ze 4 firem (KB, ČEZ, Erste, VIG) – tyto firmy tvoří přibližně 80 % indexu – pak další vývoj pražské burzy bude záviset primárně na těchto firmách.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE