Červencové výsledky investičních fondů

14.08.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V červenci, navzdory proměnlivé náladě na akciových trzích, téměř dvě třetiny fondů, které působí na českém kapitálovém trhu, dosáhly kladné výkonnosti. Výsledky fondů denominovaných v USD nebo EUR v tomto měsíci ovlivnily pohyby devizových kurzů. Kurz české koruny vůči dolaru klesl o -2,5 % a vůči euru o -0,4 %.

Na výsledcích českých fondů se odrazily také výprodeje, které ovládly světové parkety v druhé polovině měsíce. Obchodování na akciových trzích nepříznivě ovlivňovala komplikovaná geopolitická situace. Boje ukrajinských vládních jednotek s proruskými separatisty, sankce uvalené na Rusko ze strany USA a zemí Evropské unie a napjatá situace na Blízkém východě vedly k tomu, že skupina optimistických investorů na světových burzách výrazně prořídla. V důsledku toho index MSCI All Country World zaznamenal v měsíčním srovnání první pokles od ledna tohoto roku, a to o -1,3 %.

20140813_tabulka_1.png 

Odolnost proti výraznému oslabení konjunktury si udržela v červenci část rozvíjejících se trhů a také tokijská burza, což se pochopitelně odrazilo na výsledcích fondů. Nejziskovější byly čínské akciové fondy, které rostly průměrně o +8,7 %. Červenec byl od prosince 2012 nejlepším obchodním měsícem na burze Říše středu, jejíž hlavní index – Shanghai Composite – rostl o 7,5 %. K investicím na tomto trhu lákaly investory nízké ceny společností, lepší makroekonomická data a naděje na uvolnění měnové politiky ze strany centrální banky. Mezi čínskými akciovými fondy zaznamenaly nejvyšší výkonnost fondy Horizon – Access Fund China A (Acc) (USD) +14,2 % a HSBC GIF – Chinese Equity A (Acc) (USD) +11,2 %. Podílové listy všech ze 17 námi sledovaných fondů v této skupině rostly v minulém měsíci o více než +5,5 %.

20140813_tabulka_2.png 

Konjunktura v Číně se odrazila také na výsledcích asijských akciových fondů. Jejich průměrný výnos v červenci dosáhl hodnoty +5,3 %. V této skupině jsme však mohli zároveň sledovat velké rozdíly mezi výsledky jednotlivých fondů. Například fondy Parvest – Equity Indonesia A (Acc) (USD) a HSBC GIF – Hong Kong Equity A (Acc) (USD) potěšily investory dvouciferným růstem, naopak zisky fondů Templeton Korea Fund A (Acc) (USD) a Parvest – Equity South Korea A (Acc) (USD) nepřekročily +2,5 %. Z hlediska výsledků na sebe znovu upozornily fondy, jejichž manažeři investují na burze v Bombaji. V červenci dosáhly průměrně výnosu +3,8 % a od začátku roku rostou už více než o +30,0 %.

Poklesy se naopak projevily v portfoliích investorů, kteří uložili své prostředky na evropském kontinentu. Sankce uvalené na Rusko ze strany Spojených států amerických a Evropské unie vyvolaly silný výprodej na moskevské burze (-10,7 %). Průměrná výkonnost fondů, jejichž manažeři investují na ruském trhu, dosáhla -5,3 %. Ztráty nejslabších zástupců této skupiny ESPA STOCK RUSSIA VT (Acc) (CZK) a KD RUSSIA, o.p.f. A (Acc) (EUR) překročily -7,0%.

Zápornou výkonnost zaznamenaly také akciové fondy rozvinutých evropských trhů a fondy akcií nové Evropy, jejichž podílové listy ztrácely v průměru více než -2,0 %. Vedle nepříznivého vlivu geopolitické situace přilévaly olej do ohně Starého světa problémy jedné z největších portugalských bank Espirito Santo, které vyvolaly obavy investorů o stabilitu tamního finančního sektoru.

Lepší nálada vládla na globálním dluhopisovém trhu. Počátek měsíce provázel mírný pokles cen – po dobrých zprávách z amerického pracovního trhu. Druhá polovina měsíce se nesla v duchu výrazného růstu cen dluhopisů. Investoři na globálních dluhopisových trzích sázeli na udržení uvolněné monetární politiky Evropské centrální banky a také na nástup deflace v následujících měsících. Výsledkům fondů pomohla lepší nálada globálních hráčů.

Nejlépe se v červenci dařilo fondům, jejichž správci investují na rozvíjejících se trzích. Optimismus v Číně zajistil, že asijské dluhopisové fondy dosáhly průměrného růstu +2,8 %. Výnosy nejlepších z nich – Templeton Asian Bond Fund A (Acc) (USD) a Fidelity Funds – China RMB Bond Fund A (Acc) (CNY) – rostly o přibližně +3,5 %. S dobrými výsledky jsme se mohli setkat také u fondů, jejichž manažeři investují na rozvinutých trzích – ve Spojených státech a v západní Evropě. Podílové listy amerických dluhopisových fondů rostly o 2,4 %. Všechny fondy zařazené do této skupiny dokázaly získat více než 2,0 % a nejlépe dopadl fond Pioneer Funds – U.S. Dollar Aggregate Bond A (Acc) (EUR), jehož podílový list rostl o +2,7 %.

20140813_tabulka_3.png 

Oslabení konjunktury naopak zaznamenal evropský korporátní dluhopisový trh. Fondy, jejichž správci investují do vysoce úročených cenných papírů (tzv. high yield), dosáhly v červenci nepatrné ztráty (-0,1 %). Z celkem 12 fondů, které sledujeme v této skupině, pouze 3 – HSBC GIF – Euro High Yield Bond A (Acc) (EUR), Raiffeisen – Europa-HighYield RVT (Acc) (EUR) a Amundi Funds – Bond Euro High Yield AE (Acc) (EUR) – uzavřely měsíc s kladnou výkonností.

Zdroj:


 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE