Americké akcie navzdory zápisu Fedu pokračovaly v růstu

20.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily třetí den za sebou a Wall Street brzy překonala útlum, který vyvolalo zveřejnění zápisu z posledního zasedání americké centrální banky (Fed). Dokument naznačil, že vzhledem k rychlejšímu oživování ekonomiky by se mohly krátkodobé úroky začít zvyšovat dříve, než se čekalo.

Dow Jonesův index posílil v závěru o 0,35 procenta na 16.979,13 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,25 procenta na 1986,51 bodu a ocitl se těsně pod rekordním maximem z konce července. Jen index technologického trhu Nasdaq skončil s nepatrnou ztrátou na 4526,48 bodu, předtím ale rostl pět dní bez přestávky a v úterý dosáhl nového maxima za 14 let.

Fed podle zápisu překvapilo, jak rychle se uzdravuje americký trh práce, zatím však nechce urychlit plánované zvýšení úrokových sazeb, dokud nebude oživení přesvědčivější. Někteří členové měnového výboru se ale domnívají, že ekonomika se zlepšuje dost rychle a že Fed bude muset brzy signalizovat budoucí přitvrzení měnové politiky.

Investoři se nyní zaměřují na příští dny výročního setkání předních centrálních bankéřů světa v letovisku Jackson Hole ve Wyomingu. Čekají zejména na to, jak se k současné situaci americké ekonomiky vyjádří šéfka Fedu Janet Yellenová. Trh eminentně zajímá, kdy začne Fed zvyšovat základní úrokovou sazbu, kterou od prosince 2008 drží v rámci podpory ekonomiky na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta.

Americký dolar dnes pokračoval v růstu a jeho index vůči koši měn se vyhoupl na nové maximum za více než 11 měsíců. Jeho zisky ještě zesílily díky zápisu Fedu, který naznačil dřívější zvyšování úroků.

Dolar k euru ke konci dne zpevnil o půl procenta na 1,3256 USD, a vůči jenu posílil o 0,9 procenta na 103,85 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních měn, vzrostl o 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK